Basketbaloví mladší minižáci BK Krnov (hráči do dvanácti let) se už tradičně zúčastňují velkého mezinárodního turnaje v polském partnerském městě Zyrardów. Nejinak tomu bylo i letos. „Pro nás je to už tradiční závěr sezony, kdy změříme síly s celky jiných zemí s odlišným pojetím basketbalu," uvedl trenér krnovských basketbalových nadějí Jan Kovařík a pokračoval:

„Tentokrát jsme měli možnost utkat se s týmy z Polska, Lotyšska a Ruska. Byla to výborná možnost pro naše hráče, srovnat své herní schopnosti na mezinárodní úrovni."

V minulém roce se Krnovákům v Zyrardówě příliš nedařilo a skončili až jedenáctí z dvanácti účastníků, tentokrát to chtěli výrazně změnit. „Jeli jsme tam s cílem uspět lépe než v předchozích ročnících, kdy jsme vždycky hráli o umístění na posledních příčkách. Ale oproti minulým turnajům jsme byli konečně ve stejné věkové kategorii s ostatními družstvy," povídal Jan Kovařík.

A jeho tým se opravdu činil. Svých soupeřů se mladíci z Krnova nezalekli a nakonec vybojovali výbornou pátou příčku. „Mohli jsme skončit i lépe, ale vůbec nám nevyšel zápas o druhé místo v osmifinálové skupině s Moskvou. Takže nakonec to byl boj o pátou příčku," poznamenal krnovský kouč. Jeho svěřenci měli i trochu smůlu na rozlosování, protože se ocitli ve skupině, která měla mnohem silnější obsazení, než ta druhá.

„Jasným ukazatelem kvality naší skupiny je fakt, že všechny celky od nás své zápasy ve vyřazovací části vyhrály," pokyvoval hlavou Jan Kovařík.

S konečným pátým místem byl ale spokojený. „Myslím, že pátá příčka je asi spravedlivým výsledkem našich trochu kolísavých výkonů," hodnotil nestor krnovského basketbalu a dodal i několik detailů ze hry svého družstva: „Měli jsme velké výkyvy v obraně, mnohdy jsme si nepřesně přihrávali, hlavně při vyhazování z autů při presinku soupeřů, a také jsme tradičně spalovali naše střelecké šance. Je prostě co zlepšovat."

Na závěr však hru mladých Krnováků pochválil. „Zanechali jsme ale kladný dojem, bylo to poznat z ohlasů trenérů, rozhodčích a organizátorů turnaje. A máme pozvánky na další ročník, kde si můžeme i vybírat. To je jednoznačné pozitivum z našeho působení v letošním ročníku tohoto turnaje," uzavřel Jan Kovařík.

Utkání BK Krnov U12 v Zyrardówě

BK Krnov - BS Riga 23:42 (10:16, 12:24, 22:31)
BK Krnov (sestava a body): Sysala, Mareš 2, Choma 2, Křiva, Jelínek, Bajtek, Santarius 13, Glac, Beeldman 4, Čepek 2, Štěpán

BK Krnov - PKK Zubři Bialystok 52:40 (14:6, 23:20, 37:32)
BK Krnov: Sysala 2, Mareš 1, Choma 2, Křiva 8, Jelínek, Bajtek, Santarius 14, Glac, Beeldman 15, Čepek 4, Štěpán 6

BK Krnov - UKS Probasket Miňsk Mazowiecki 51:33 (11:12, 23:19, 36:31)
BK Krnov: Sysala 4, Mareš, Choma 2, Křiva 6, Jelínek, Bajtek, Santarius 11, Glac 1, Beeldman 15, Čepek 9, Štěpán 3

BK Krnov - SŠOP č.56 Moskva 35:55 (7:15, 18:33, 30:41)
BK Krnov: Sysala, Mareš 10, Choma 5, Křiva 2, Jelínek, Bajtek, Santarius 9, Glac, Beeldman, Čepek 3, Štěpán 6

BK Krnov - Pardaugava Riga II 55:32 (9:6, 24:16, 36:24)
BK Krnov: Sysala 2, Mareš 4, Choma 9, Křiva 6, Jelínek, Bajtek, Santarius 12, Glac 3, Beeldman 10, Čepek 4, Štěpán 5