Šifr na Hornobenešovsku nabízí hloubku téměř čtyřicet metrů a průzračnou vodu s dobrou viditelností. Proto sem jezdí trénovat zkušení potápěči i začátečníci od nás i z Polska. A bohužel zde také umírají. Nezabíjejí je víry ani silné proudy. V drtivé většině případů je příčinou úmrtí chyba potápěče, kterého může zabít příliš rychlý výstup z hloubky stejně jako rychlý ponor.

„V neděli se během dopoledních hodin dvojice cizinců ve věku 45 a 58 let potápěla až do hloubky kolem třiceti metrů, kde byla viditelnost asi jeden metr. Následně si měli naznačit pozvolné vystoupání na hladinu, avšak starší z potápěčů se svému kolegovi ztratil," uvedla k víkendové tragédii mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

Břidlicový lom Šífr. Ilustrační foto.
V lomu Šifr se utopil další potápěč

Po vynoření potápěč zalarmoval další kolegy, kteří po hodině nalezli pohřešovaného kolegu bez známek života v hloubce asi patnácti metrů. „Potápěči a následně i zdravotníci prováděli resuscitaci, bohužel s negativním výsledkem. Příčinu úmrtí muže určí pitva.

Na ohledání místa činu byli přizváni policejní potápěči z oddělení specializovaných potápěčských činností z Frýdku Místku, kteří si také převzali potápěčskou výbavu k odbornému zkoumání," dodala Jiroušková.

Lom ve Svobodných Heřmanicích není pro potápěče sám o sobě nebezpečný. Při velké návštěvnosti amatérských, sportovních i profesionálních potápěčů ale i nízké riziko může ve výsledku představovat dlouhý seznam tragédií. Zatopený lom k výcviku využívá také armáda, která si pro případ nouze vozí svou mobilní dekompresní komoru.

V těžce dostupném údolí Bílé Opavy záchranáři pomáhali v neděli odpoledne ženě, která zde spadla ze srázu. Uklouzla na zledovatělém povrchu, pak následoval pád z výšky patnácti až dvaceti metrů.
V údolí Bílé Opavy se zřítila turistka

V jiných případech je ale nejbližší hyperbarická komora pro záchranu potápěčů s dekompresním šokem až v nemocnici v Ostravě-Fifejdách. Ke komplikacím dochází především, když nezodpovědní potápěči přecení své síly, schopnosti a zkušenosti nebo nemají v pořádku techniku.

Tragédie při potápění v břidlicovém lomu

11. června 2010
Padesátiletý muž při potápění na nádech se dlouho nevynořil, tak jeho přítelkyně přivolala pomoc. Speciální policejní potápěčská jednotka našla jeho tělo až po několika hodinách v hloubce 4,5 metru.

4. listopadu 2007
Došlo v lomu k úmrtí padesátileté potápěčky Barbary Jadwigy W. z Polska. Příčinou smrti bylo poškození plic z přetlaku, který vznikl při příliš rychlém výstupu potápěčky z hloubky. K tragédii vedla nezkušenost potápěčky s ponory do velké hloubky a chybná reakce na ztrátu orientace.

18. října 2007
Došlo v lomu k těžkému zranění patnáctiletého potápěče Matěje D., který se začal topit kvůli alergické reakci. Otec se ho snažil vytáhnout na hladinu, ale příliš pozdě. Došlo k poškození mozkové tkáně v důsledku nedostatku kyslíku, ztáty vědomí, podchlazení a vdechnutí zvratků.

29. dubna 2007
Zahynuli při společném ponoru opavští potápěči Dalibor J. (39 let) a jeho dcera Adéla J.(17 let). Problémy nastaly, když si dívka vzala opasek s nepřiměřeně velkou zátěží a došlo k příliš rychlému klesání. Otec se ji snažil vynést na hladinu, ale sám vystoupal příliš rychle. Oba potápěči ztratili vědomí a oddělili se od sebe. Příčinou úmrtí Adély J. bylo udušení z utopení, u Dalibora J. vzduchová embolie vzniklá poškozením plic z přetlaku.

5. března 2006
Došlo v lomu k úmrtí polského potápěče R. C.(35 let). Příčinou smrti byla vzduchová embolie plic vzniklá vlivem přetlaku při příliš rychlém výstupu potápěče z hloubky.

29. února 2004
Došlo v lomu k úmrtí potápěče P.M. (31 let). Příčinou smrti bylo určeno udušení z utopení, k němuž došlo po předchozím poškození plic z přetlaku při nadměrně rychlém výstupu potápěče z hloubky. K úmrtí došlo při společném ponoru se dvěma potápěči, od kterých se P. M. oddělil, přestože sám neměl pro potápění pod ledem dostatečnou kvalifikaci.