V pátek podobné tornádo zaznamenali v Polsku, asi 35 kilometrů od Krnova a od Opavy. Zasáhlo vesnici Landzmierz, kde poškodilo přes dvacet budov. Zpustošilo také okolní lesy a sady.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že na našem území páteční bouře přinesla 15 takzvaných supercel, což jsou bouře rotující kolem své osy. Právě tyto rotující supercelární bouře jsou hlavní podmínkou pro vznik tornáda, jehož ničivá síla je zkoncentrována do poměrně úzkého pásu do míst, kde se vír neboli tromba dotkne země.

Objevily se spekulace o pátečním tornádu v Třinci Oldřichovicích, kde došlo ke škodám na střechách a k vývratům stromů v pásu širokém asi čtyři metry. Zatímco v Třinci tornádo prokázáno nebylo, odborníci dosud zkoumají tornádo na jihozápadě Polska, které v pátek působilo velké škody asi 35 kilometrů od Krnova a od Opavy.

Do polské vesnice Landzmierz, kde tornádo strhávalo střechy a zanechalo za sebou pás vyvrácených a zlomených stromů, o víkendu zamířila pomoc úřadů. Lidem v nejhůře zasažených domech okamžitě po neštěstí přispěchali na pomoc sousedé a hasiči.

Jak informoval polský web opole.onet.pl do míst poškozených intenzivními bouřkami a tornádem bylo hned dodáno na 80 plachet a speciální žebříky, pomocí kterých mají hasiči dočasně zabránit dalšímu ničení domů, které přišly o střechy.

V polských médiích se objevují první svědectví o rozsahu přírodní katastrofy a snímky z vesnice Landzmierz zničené tornádem. O víkendu na místo neštěstí dorazili úředníci, aby zmapovali škody na zástavbě. Včera začalo také sčítání velkých škod v sadech a na polích.

Páteční supercelární bouře provázené vichřicí a tornádem si v Polsku vyžádaly také zraněné. V nemocnici skončila řidička, na kterou se zřítil strom, i žena v pátém měsíci těhotenství, kterou bouře zastihla v kempu, takže během řádění živlů ztratila vědomí.

Silná bouřka, doprovázená údajně tornádem, napáchala velké škody.
OBRAZEM: Stržené střechy, vyvracené stromy. Škody jdou do milionů