Zlomený důchodce Mojmír P. se dostavil v úterý 28. srpna k bruntálskému soudu, aby vyslechl odsuzující rozsudek za usmrcení z nedbalosti jiného seniora u Liptaně. Soudce Lumír Čablík trestal Mojmíra P. osmnáctiměsíčním vězením s dvou a půlletým odkladem. To nebylo všechno, odsouzený muž musí nahradit stotisícovou škodu poškozeným a k tomu nesmí tři roky za volant žádného motorového vozidla. Rozsudek Mojmír P. bez výhrady přijal. Odvolání se vzdal i za osoby blízké.

Cyklistu přehlédl, neboť ho neviděl

Soudce Čablík zdůraznil, že důchodce ve felicii při osudné srážce s cyklistou nebrzdil. „Příčinou dopravní nehody se smrtelnými následky byl nesprávný styl jízdy obžalovaného. Cyklistu přehlédl, prostě ho neviděl," konstatoval těsně po vynesení rozsudku soudce Čablík.

Pokud by obžalovaný cyklistu viděl, začal by brzdit, a nebo mohl zastavit, aby následnému neštěstí předešel. Nebrzdil však ani po střetu s cyklistou. Státní zástupce Miroslav Kotrla dodal, že pokud Mojmír P. řídil se svými čtyřmi dioptriemi na každém oku a oslnilo ho protijedoucí auto, jak tvrdil, neměl jet sedmdesátikilometrovou rychlostí.

Ke střetu navíc došlo ještě za šera, a Mojmír P. ve svých téměř sedmdesáti letech jezdí už jen málo.

Státní zástupce uvažoval, zda je vhodné, aby za těchto podmínek vůbec řídil. „Já se domnívám, že již ne," uvedl Kotrla. I když bylo třeba vzít v úvahu, že viník nehody doposud v životě nespáchal ani přestupek, a to vlastní řidičský průkaz čtyřicet let.

Co se u Liptaně přesně stalo

V odročeném hlavním líčení, které začalo 2. dubna, se k případu vyjadřoval ostravský hydrometeorolog. Popsal povětrnostní situaci v den a místě smrtelné nehody. Podle měření v Žárech, Třemešné a Městě Albrechticích byla v den nehody 17. září 2011 krátce před šestou hodinou ranní na silnici snížená viditelnost.

Vypovídali i policisté, kteří k nehodě tehdy vyjeli. Svědek z vozidla, projíždějící kolem místa nehody vypověděl, co tehdy viděl.

Po cestě do práce svědek spatřil muže pobíhajícího okolo nabourané felicie, který se přiznal, že srazil cyklistu. „Byl viditelně rozrušený. Řekl jsem, že zavolám záchranáře, a radil jsem mu, ať si na autě zapne kvůli bezpečnosti blinkry," uvedl svědek. Vzpomínal též na nebohého cyklistu, který byl v té chvíli ještě živ a při vědomí.

„Chtěl se zvednout z příkopu, chtěl vstát. Řekli jsme mu, ať se nehýbe," dodal svědek.

Ani včasná pomoc záchranářů bohužel nepomohla, cyklista tři dny po nehodě na následky rozsáhlých zranění zemřel. Za nehodu mohl částečně sám. Především proto, že jel na kole a v oblečení bez světel i jiných reflexních prvků, krom pár odrazek.

„Tato skutečnost musela být zohledněna při stanovení náhrady škody pozůstalým. Cyklista se podílel na nehodě ze třiceti procent, taková je jeho spoluvina," vysvětlil soudce Čablík.

I tak to vypadá, že bude muset Mojmír P. sáhnout hluboko do kapsy. Příbuzní usmrceného cyklisty požadují jako odškodné statisícové částky. I když pohřeb zesnulého platil paradoxně stát.