Velké cvičení hasičů v obci Vysoká v okrese Bruntál proběhlo toto pondělí 3. prosince. Do akce se zapojili čeští i polští profesionální a dobrovolní hasiči. Tři jednotky hasičů se zúčastnily prověřovacího cvičení, jehož námětem byla dopravní nehoda dvou osobních automobilů se dvěma zraněnými a zaklíněnými řidiči.

První na místě nehody

Pozoruhodné bylo, že na místo cvičení dorazila jako první právě jednotka polského profesionálního hasičského sboru (PSP) z Prudniku a tak předběhla dvě české posádky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

„Do pěti českých obcí v osoblažském výběžku v severozápadní části Moravskoslezského kraje mohou v případě požáru, dopravní nehody či záchrany osob vyjet polští profesionální hasiči. Ti to sem mají blíž než kolegové z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Vyplývá to z požárního poplachového plánu. Do čtyř zdejších obcí tak mohou vyjet jednotky PSP Prudnik, do páté obce jednotka PSP Glubczyce," uvedl mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.

Vyproštění zraněného řidiče

V případě vážné dopravní nehody nebo požáru bereme jaksi za samozřejmé, že nám přijedou na pomoc dobrovolní nebo profesionální hasiči. Aby právě v případě vážných zásahů dělali vše správně, automaticky a co nejrychleji, probíhají během roku pravidelná cvičení.

O naplánovaném cvičení v pondělí 3. prosince jednotky hasičů dopředu nevěděly. Po nahlášení havárie dvou vozidel, která zůstala zaklíněná do sebe a uvěznila řidiče, vyjely ze tří posádek okamžitě zásahové vozy. „Během cvičení přijeli polští kolegové do obce Vysoká do třinácti minut po jejím ohlášení. U nehody byli první a včas, i když o cvičení dopředu nevěděli.

Šlo o boční náraz mezi Volkswagenem Golf a Škodou Favorit. Vozidla zůstala zaklesnutá do sebe, favorit zůstal ležet na boku. Poláci se po zajištění stability havarovaných vozidel pustili do záchrany jednoho ze zaklíněných a zraněných řidičů," popsal první okamžiky u simulované dopravní nehody mluvčí Petr Kůdela.

Jako druzí přijeli na místo dobrovolní hasiči z Města Albrechtice. Ti začali za čtyři minuty po příjezdu vyprošťovat řidiče z druhého auta. Jako poslední přijela k simulované nehodě jednotka HZS MSK z Krnova. Tato jednotka to měla k nehodě nejdál. Po vyproštění hasiči poskytli zraněným figurantům předlékařskou pomoc.

Pomoc mezi hranicemi

Mezi českými a polskými jednotkami existuje již mnoho let úzká spolupráce.

Moravskoslezský kraj má již několik let mezinárodní písemnou smlouvu se dvěma sousedícími vojvodstvími, Opolským a Slezským, o vzájemné pomoci hasičských jednotek v případě velkých událostí.

„Osoblažský výběžek je ale jediný v Moravskoslezském kraji, kde máme s polskými profesionálními jednotkami zakotvenu příhraniční pomoc i v rámci požárního poplachového plánu. A v případě ostrého zásahu je jedno, kdo bude na místě první, zda české nebo zahraniční jednotky, hlavně když pomoc přijde co nejdříve," řekl ředitel HZS MSK, územního odboru Bruntál Jiří Patrovský.

Amma Dohnalová