Přes Krnovsko se v pátek přehnal silný vítr, který za sebou zanechal několik polámaných stromů. Padající stromy zablokovaly silnici, poškodily vedení elektrické energie, ale také jedno zaparkované auto a jeden z padajících stromů poškodil přímo v Krnově bytový dům v Jiráskově ulici.

„Nikomu se nic nestalo, okna jsou v pořádku, je ale vidět poškozený balkón, poškozený parapet a také zůstala díra v zateplení," zhodnotila škody obyvatelka domu Věra Trysková. „Kromě stromu v Jiráskově ulici máme nahlášený vývrat menšího smrku v Bruntálské ulici," doplnil Dušan Martiník z odboru životního prostředí Městského úřadu Krnov.

Strom visel nad silnicí na Žáry

Vítr dosahoval v nárazech 15 až 20 metrů za sekundu a odstraňování škod zaměstnávalo hasiče od rána až do pozdního večera. V terénu zasahoval Hasičský záchranný sbor města Krnova a také dobrovolní hasiči z Krnova a z Města Albrechtic.

„Krátce před osmou hodinou jsme odstraňovali zlomený kmen stromu, který spadl na silnici I/57 v ulici Hašlerova. Po desáté jsme odstraňovali strom, který spadl na automobil v Linhartovech, poté se jednotka přesunula do Burkvízu. Kolem poledne vyjela jednotka pokácet zavěšený smrk nad silnicí mezi Žáry a Českou Vsí.

Poté jsme uvolňovali místní komunikaci mezi Českou Vsí a Burkvízem, kde byl přes silnici spadlý strom a zároveň poškozeno elektrické vedení. Po patnácté hodině vyjela jednotka i s plošinou do Burkvízu, aby odstranila dva zavěšené kmeny nad silnicí a elektrickým vedením.

Tato práce si vyžádala přerušení dodávky elektrické energie v celém Burkvízu asi do sedmnácti hodin," popsali průběh rušného pátku hasiči z Města Albrechtic.

Cyklista: „Málem na mě spadl strom"

Plné ruce práce s odstraňováním následků větru měli kromě hasičů i krnovští městští strážníci.

„V deset hodin dopoledne nás obyvatel Ježnické ulice upozornil na poletující obří billboard. Ukázalo se, že se jedná o trampolínu, která letěla vzduchem zhruba třicet metrů. Když strážníci zjistili, z které zahrady odletěla, vrátili poškozenou trampolínu zpět," uvedl velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec.

Dalším místem, kam byli strážníci přivoláni, je ulice Vrchlického. Tam měl podle občanů spadnout sloup elektrického vedení. „Šlo o sloup veřejného osvětlení, který spadl na plochu bývalé slévárny," upřesnil Pavel Moravec.

Strážníci informovali pracovníky Technických služeb Krnov. Před polednem ještě hlídka vyjížděla do Kollárovy ulice, kam je přivolal cyklista, na nějž málem spadl strom. Také tento vyvrácený strom odklidili hasiči.

Gabriela Mathiasová