Řidič kamionu, který se nechtěl zdržovat objížďkou přes Bruntál, zkusil projet opravovanou silnici první třídy přes Červenohorské sedlo. V místech, kde se zrovna pracovalo na novém asfaltovém povrchu, si svou chybu uvědomil a začal se otáčet.

Při tom narazil do svodidel, naboural stavební stroj silničářů a prorazil palivovou nádrž, ze které začala vytékat nafta na zbrusu nový povrch silnice.

Už předběžný odhad škod počítal se závratnými šesti miliony. Po detailním prozkoumání škod se celková bilance vyšplhala na šestnáct milionů korun. Ani to ještě nemusí být konečná bilance. „Částka se během vyšetřování podstatně zvedla a věc zatím uzavřená není," uvedla mluvčí policie Ivana Paroulková.

Zničený nově položený asfalt na Červenohorském sedle zkomplikoval rekonstrukci. Znečištěný úsek vozovky totiž nyní musejí dělníci vyfrézovat a znovu položit. Termín otevření opravené silnice je přitom už 10. června.

„Investor, Ředitelství silnic a dálnic, stejně jako zhotovitel, firma Metrostav, vyčíslují zejména potenciální škody. Existuje totiž riziko nesplnění termínu předání hotové stavby, z čehož mohou plynout smluvní pokuty," uvedl Vojtěch Kostiha, mluvčí společnosti Metrostav.

Mezi investorem a dodavatelskou firmou nyní běží intenzivní jednání a dělá se vše pro to, aby stavbaři předali dílo včas. „K dnešnímu dni nemáme informaci o tom, že by se mělo odložit uvedení stavby do provozu od 10. června," sdělil šéf olomouckého Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Řidič kamionu s polskou poznávací značkou vjel do uzavřeného úseku silnice ve směru od Jeseníku ve středu 24. května, přičemž nerespektoval zákazové značky. Přestože si při otáčení prorazil palivovou nádrž, jeho kamion zamířil zpátky na Jeseník. Proto nafta z děravé nádrže zničila tak rozsáhlý úsek čerstvě položeného asfaltu. Policisté vůz zastavili až v Bělé pod Pradědem.

Na místě zasahovali také hasiči, kteří jímali vytékající palivo, museli také ucpat kanalizaci a znečištěné úseky silnice zasypat sorbentem. Řidič kamionu zatím zaplatil blokovou pokutu za porušení vjezdu do zákazu. Další jeho jednání policisté prozatím řeší jako škodní událost. Podklady pak dostanou pojišťovny, které budou rozhodovat o náhradě škody.

Rekonstrukce zhruba osmikilometrového úseku silnice první třídy z Koutů nad Desnou na sedlo pokračuje třetím rokem. Přijde na čtvrt miliardy korun.