Do záchrany drůbeže se zapojilo osm jednotek hasičů. „Náraz a následný stres nepřežilo odhadem pět stovek zástupců kura domácího. Řidič vyvázl bez zranění," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě polského kamionu na silnici I/57 u křižovatky na místní část Burkvíz informováno v úterý po šesté hodině ranní. Do Města Albrechtic vyjely zprvu čtyři jednotky hasičů - jednotka profesionálních hasičů z Krnova a tři jednotky dobrovolných hasičů, a to z Města Albrechtic, Krnova a JIndřichova.

„Kamion ležel na pravém boku mimo silnici, neunikaly z něj žádné provozní kapaliny, pouze z útrob byl slyšet zděšený křik tisíců nadmíru vystrašených ptáků a navíc byl cítit jejich specifický odér," popsal situaci na místě nehody Petr Kůdela. Drůbež byla převážena v bedýnkách po šesti až deseti kusech v několika vrstvách nad sebou.

Příčinou nehody byla podle vyjádření policie chyba řidiče, který se vlivem únavy nevěnoval dostatečně řízení. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. „Řidiči jsme na místě udělili blokovou pokutu," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Během dopoledne sem přijeli na pomoc také hasiči ze stanice Bruntál s chemickým automobilem a kvůli rychlejší překládce drůbeže ještě hodinu před polednem další tři jednotky dobrovolných hasičů – z Osoblahy, Slezských Rudoltic a Liptaně. Kolem čtvrt na dvě odpoledne dokončili hasiči překládání drůbeže do náhradního polského kamionu. „V boji proti zápachu a hlavně kvůli nahnání čerstvého vzduchu do uzavřených prostor hasiči používali přetlakové ventilátory. Podle velitele zásahu byla drůbež vystresovaná hlavně na začátku zásahu, pak se zklidnila," doplnil Petr Kůdela.

Na místo nehody přijeli také zástupci krajské pobočky Státní veterinární zprávy. Odvoz uhynulých kusů drůbeže do kafilerie a vyproštění kamionu, který ležel ještě v úterý odpoledne mimo silnici a silniční dopravě nepřekážel, zajistila polská firma.

(mai)