Na silnici poblíž Karlovy Studánky a Vrbna pod Pradědem zasahovaly v úterý ráno u vážné dopravní nehody dvě jednotky hasičů. Na komunikaci došlo ke srážce poštovního vozidla s autobusem. Nehoda byla o to vážnější, že řidička poštovní dodávky zůstala dlouhé minuty do vyproštění zaseknutá v havarovaném vozidle.

Na Operační středisko hasičů obdrželi hlášení o dopravní nehodě poblíž Karlovy Studánky v dnes ráno krátce po půl deváté. „Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Rýmařově a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem," řekl k nehodě Petr Kůdela, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Stejně tak k nehodě vyjely posádky záchranné služby a z Ostravy vzlétl vrtulník. "Z místa byly hlášeny tři zraněné osoby, z toho jedna vážně s nutností vyproštění. Proto společně s pozemními posádkami z blízkých stanic vzlétl z ostravské základny také vrtulník. Bohužel, ten se k místu události nemohl dostat kvůli nepříznivému počasí. Musel se proto vrátit zpátky a pacienty do nemocnic přepravily sanitky," řekl ještě v průběhu zásahu mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Náročná záchrana života

Hasiči okamžitě po příjezdu začali s vyprošťováním zaklíněné řidičky. Zásah byl velmi náročný a komplikovaný i s ohledem na chladné počasí a nepřetrvávající sněžení. „V havarované poštovní dodávce zůstala zaklíněná její řidička. Hasičům se ženu podařilo vyprostit až pomocí hydraulických nůžek, hydraulického válce a řetězu," dodal Kůdela.

Vyproštěná žena byla poté předána Zdravotnické záchranné službě a převezena do nemocnice.

Cestující autobusu jsou v pořádku

Během zásadu hasičů došlo zhruba k dvouhodinovému uzavření uvedeného silničního tahu mezi Karlovou Studánkou a Vrbnem pod Pradědem. „V tuto chvíli není znám přesný viník této vážné dopravní nehody. Případ se stále prošetřuje. Možným prvkem, který se na nehodě zřejmě podílel, je nepříznivé počasí a sníh na komunikaci,"uvedla policejní mluvčí Ivana Křištofová.

Linkový autobus, který jel ve směru z Vrbna pod Pradědem převážel v okamžiku nehody zatím nezjištěný počet cestujících. „Přesný počet pasažérů zatím nemám k dispozici. Nárazem došlo k řadě oděrkám a u dvou cestujících se jednalo o lehčí zranění, která byla ošetřena přímo na místě nehody. Vyproštěná žena z poštovního vozidla byla převezena do Bruntálské nemocnice,"dodala Ivana Křištofová.

Z obou havarovaných vozidel unikaly na silnici provozní kapaliny, které hasiči zachytili pomocí sorbentu. Trosky autobusu a dodávky byly posléze z místa nehody odvezeny odtahovými firmami. Hasiči se k místu nehody znovu vrátili v odpoledních hodinách, aby zajistili konečný úklid silnice.

Anna Dohnalová, Libor Běčák