Vyprávěla, jak heřmanické děti toužily po koupání v hlubokém studeném lomu, ale rodiče to zakázali. Lom byl tabu od chvíle, kdy si tři malí kluci vyrobili vor ze sněhových zábran. Když se překotil, dokázal na břeh doplavat jen jeden z chlapců. Paní Konečná byla malá holka, když hasiči s háky na dně hledali utopené děti. Jako mladá potápěčka sama prohledávala krnovský Balaton, když se tam utopilo dítě.

Minulý týden na Slezské Hartě utonula manželka slavného hokejisty. Sledovali jsme boj o život dětí, pod kterými se v Žamberku prolomil led. Českého lva získal režisér z Krnova za film natočený podle skutečné události, když se dva chlapci utopili při koupání na pláži plné rekreantů.

Ministerstvo zemědělství ČR posuzovalo plánovanou přehradu Nové Heřminovy v kontextu povodní v roce 1997 a informovalo zákonodárce, že při této události v celém povodí řeky Odry zahynulo 20 lidí. O tom, kolik osob utonulo na přehradách na stejném území povodí Odry se ministerstvo bohužel nezmiňuje.

Je velmi emotivní odůvodňovat stavbu přehrady počtem utonulých. Když už s tím ministerstvo začalo, mělo by aspoň předložit všechna relevantní fakta. Je legitimní sečíst oběti utonulé při povodni 1997 na všech řekách v povodí Odry a výsledek pak porovnat s počtem lidí utonulých při běžném provozu vodních ploch na úplně stejném území.