Připomenulo mi to jiný soudní spor o autorská práva na Krtečka, který se odehrál v našem regionu ještě za Milerova života, v roce 1996. Bruntálská firma Ski sport tehdy začala vyrábět prodejní automaty Veselý domeček.

V prosklené kukani se na hromadě plastových kuliček natřásal plyšový Krteček a do omrzení opakoval: „Já, veselý Krteček, mám z kuliček domeček. Jsem váš malý kamarád, chci si s vámi, děti, hrát. Vaše přání hned vám splním, pošlu kuličku s překvapením.“

Pokud děti vyškemraly od rodičů desetikačku, z Krtkova domečku vypadla drobná hračka nebo sladkost v kuličce.

Připomínám, že v polovině devadesátých let jsme teprve hledali mantinely svobodného podnikání. Společností otřásly první příběhy gamblerů, kteří házeli do automatů desetikačky tak dlouho, až jejich kratochvíle přerostla v tragédii.

Když si Zdeněk Miler uvědomil, že jeho duchovní dítě Krteček navádí děti k házení peněz do automatu, byl z toho na infarkt. Viděl v tom porušení svých práv a případ Veselých domečků z Bruntálu předal právníkům.

Majitel Ski sportu Oldřich Pilc se bránil tím, že plyšáky do svých automatů odebírá od legálního výrobce Krtečků, který již poplatky za autorská práva zahrnul do ceny. Podle právníků Zdeňka Milera to bruntálskou firmu neopravňovalo k dalšímu komerčnímu užití slavné postavičky.

Ve sporech o autorská práva soudy daly za pravdu Milerovi, takže Krtek z automatů musel zmizet.

Ski sport za něj rychle našel náhradu a začal do Veselých domečků místo Krtečků montovat plyšové lišky. Liška je ženského rodu, takže nemohla převzít s domečkem i Krtečkovu repliku „Jsem váš malý kamarád…“ Proto výrobce vypsal soutěž o nejlepší slogan, kterým bude liška lákat děti ke vhození desetikoruny.

Je to velká výzva, uspět v tak prestižní soutěži. Proto jsem i já do ní poslal svůj slogan a už jsem se tešil, jak jednou liška ve Veselém domečku bude dětem recitovat mé verše: „Krteček je blbeček, ukradla jsem mu domeček.“