Začalo to v listopadu, když prezident Miloš Zeman kritizoval plánovanou cestu předsedy senátu Kubery na Tchaj-wan. Prý odporuje zájmům České republiky. Zpočátku situace vypadala tak, že pokud protičínský rebel Kubera nedostane rozum, tak se Čína opravdu naštve a nesplní, co nám naslibovala.

„Nemyslím si, že čínská strana splnila to, co slibovala. Mluvím o investicích,“ konstatoval Miloš Zeman už v lednu s tím, že Kubera Čínu sice může iritovat, ale komunistická velmoc musí pochopit, že v Česku máme jiný politický systém, který umožňuje politikům senátu cestovat na Tchaj-wan.

Winter Survival 2020. Na snímku polské závodnice.
První týmy už Winter Survival vzdaly, bojovné Polky ale pokračují i mimo soutěž

Vzápětí Zeman zrušil svou dubnovou cestu do Číny, Čína zrušila přímou leteckou linku z Pekingu do Prahy a Jaroslav Kubera zesnul dřív, než se jeho noha dotkla Tchaj-wanu.

Zrušení leteckého spojení s Čínou namísto smutku provázel jásot, protože se tímto opatřením značně snižuje pravděpodobnost zavlečení nového koronaviru do České republiky.

Čištění pomocí nanotechnologií v nemocničním prostředí. Ilustrační foto.
Co je nanotechnologie? Je oxid titaničitý bezpečný? Odborníci Krnovanům odpoví

Protože hysterie z koronaviru se dočasně odkládá, krnovští rodiče odmítají ošetření mateřských školek antivirovým nástřikem nanočástic oxidu titaničitého. Dnes Seznam upozornil, že oxid titaničitý vyrábí chemička Precheza ze skupiny Agrofert Andreje Babiše - více zde.

Mění to nějak situaci?