Agrobaroni nepotřebují políčka oddělená remízky, když dostávají subvence na širé lány dopované herbicidy a pesticidy. Ptáci nemají kde hnízdit a jejich potrava – rostliny bohaté na semena – jsou hubeny jako plevel.

Byl jsem zvědavý, jak poznatky ornitologů okomentuje ministr zemědělství a agrární velkopodnikatel Miroslav Toman. „Mrtvá půda a ptactvo, to jsou laciné argumenty. Říkat, že ptactvo chybí jenom kvůli zemědělcům? Určitě taky, ale to je jen jedna z částí. Na druhou stranu podívejte se, kolik existuje dravců v přírodě, kolik je toulavých koček a dalších predátorů. To jsou všechno věci, které to ovlivňují,“ uvedl Toman v pořadu Trojboj na ČT24.

„Neschovávej se za kočky, zbabělče!,“ křičel jsem afektovaně na televizní obrazovku s Tomanem, až mi hlas přeskakoval.

Musím uznat, že Miroslav Toman se od té doby pochlapil. Už žádné vytáčky, že ptactvo hubí kromě zemědělců také predátoři. Ministerstvo zemědělství povolilo i v okrese Bruntál plošné hubení hrabošů prudkým jedem Stutox II, který likviduje hlodavce i s ptáky, s kočkami a s dalšími predátory. Je to barbarské, ale férové, když zemědělci hubí obratlovce transparentně. Na Mezinárodní den koček 8. 8. ministr Brabec povolení na plošnou aplikaci Stutoxu II. pozastavil.