Na jednom bylo rovnítko mezi srpem s kladivem a hákovým křížem. Soudružka stalinistka Marta Semelová z pódia oznámila, že na tyto aktivisty podá trestní oznámení, protože jde o znevážení obětí druhé světové války z řad komunistického odboje.

Příznivci KSČM se tradičně sešli na 1. května na pražském Výstavišti. Jako každoročně přišlo i několik odpůrců.
Komunisté se sešli na Výstavišti. Jste chátra, řekla Semelová o protestujících

Nejde o nic nového. Rovnítko mezi komunistickými a nacistickými symboly jsem poprvé zaregistroval na letácích a transparentech hned po 17. listopadu 1989.

Jako Husákovo dítě jsem za normalizačního socialismu absolvoval vzdělání, které zahrnovalo i komunistický světonázor. Ne že bych těm kydům věřil, ale musím přiznat, že v prvních chvílích svobody jsem i já trochu zapochyboval, zda je zrůdnost komunismu opravdu srovnatelná s nacismem.

Stačilo si ale dohledat údaje o 60 milionech obětí komunistických experimentů v Číně, o 20 milionech mrtvých v Sovětském svazu, plus pár milionů obětí komunistických režimů v Kambodži a Severní Korei, a porovnat si to s 60 miliony mrtvých za druhé světové války, kterou rozpoutali nacisté a fašisté.

Co do počtu mrtvol sice srp s kladivem vede nad hákovým křížem o desítky milionů, ale po zaokrouhlení to rovnítko mezi nimi platí. Přesto jsem si položil i otázku: není toto rovnítko urážkou komunistů, kteří v odboji statečně položili život za svobodu a zasluhují úctu?

V Mnichově 1938 nás zradili demokratičtí spojenci, zatímco symbol komunismu Stalin nabídl Československu pomoc. Tehdy určitě bylo cool stát se odbojářem se srpem a kladivem a mělo to logiku.

Co by ale řekli padlí komunističtí odbojáři, kdyby se dožili perzekucí nevinných v padesátých letech a sovětských tanků v srpnu 1968?

Přirovnávat srp s kladivem k hákovému kříži třeba 8. května na oslavách Dne vítězství by skutečně bylo znevážení hrdinů komunistického odboje.

Udělat ale totéž na komunistické prvomájové manifestaci je přijatelná zkratka.

Komunismus a nacismus je srovnatelná ohavnost, ať už se to Semelové líbí nebo ne.

Den vítězství, osvobození města od nacismu a konec války si Krnované připomenuli položením věnců a kytic k památníku ve Smetanových sadech a  na hřbitově.
Krnově i Bruntále uctili Den vítězství velmi důstojně
Linhartovský zámek. Ilustrační foto.
Zámek Linhartovy chystá spoustu novinek