Ministr zdravotnictví Roman Prymula logicky zdůvodnil, proč nastal čas obětovat divadla, školy i restaurace. Počty pacientů s koronavirem v nemocnicích se mohou během týdne zdvojnásobit. Kapacita zdravotního systému by mohla být vyčerpána do konce října. Máme plán B, co se stane v listopadu, pokud současná opatření nezaberou?

Restaurace Třináctka v neděli obsloužila poslední hosty, dotočila pivo, a v pondělí 12. října 2020 zavřela. Zkrácení otvírací doby pro ekonomiku vesnické restaurace představuje stejně vážný  problém, jako nařízení úplného uzavření.
Třináctka na Osoblažsku zavřela. Její příběh dokresluje atmosféru celého regionu

Když jsme koronavirus znali jen z televize, ve zprávách se často opakovaly záběry jak na omezenou kapacitu nemocnic reaguje Čína: masivně budovala nové nemocnice z kontejnerů. Usmívali jsme se nad prostoduchou propagandou, která to provázela. Už víme, co budeme dělat my, až se kapacita českých nemocnic zaplní ze sta procent? Lék a vakcínu na Covid dostaneme nejdřív od Ježíška pod stromeček.
Nad Městem Albrechticemi chátrá jako memento obrovské plicní sanatorium Žáry.

Má stejný osud jako slavné německé sanatorium duchů Beelitz. Připomínají nám jak pružně kdysi dávno Evropa zareagovala na pandemii tuberkulózy. Evropané neznali antibiotika ani kalmetizaci, tak aspoň zvyšovali lůžkovou kapacitu. Po vynálezu penicilínu a zavedení povinného očkování TBC zanikla velkokapacitní sanatoria, kde se léčily souchotě pouze pohybem na čerstvém vzduchu.

Je příhodný čas v současné situaci místo lůžkové kapacity nemocnic řešit utopický kanál Odra Labe Dunaj?

Festivalu Monster Meeting v Krnově. Organizátoři do poslední chvíle netušili, zda se podaří zmírnit tvrdá hygienické opatření na Krnovsku, kde aktuálně není evidovaný ani jediný případ nákazy koronavirem.
Starosta Krnova si dále stojí za červencovou výjimkou "okres Bruntál bez roušek"