Zkusme Forejtova faux pas porovnat s trapasem, ke kterému došlo v Krnově přesně před rokem.

Tehdy někdo krnovské radní přesvědčil, že z auditu Krnovských vodovodů a kanalizací KVaK vyplývá nutnost snížit počet jednatelů ze tří na jednoho. Ten někdo radním také nakecal, že jednatelé KVaK pobírají za svou funkci nadstandardní odměny a že je skandál, když firmu se 36 zaměstnanci vedou tři jednatelé.

Ve skutečnosti se audit KVaK počtem jednatelů vůbec nezabýval a jednatelé tuto čestnou zaměstnaneckou funkci vykonávali zadarmo. V Lesích města Krnova dva jednatelé dál vedou 12 zaměstnanců, tak proč by měl vadit poměr 3:36 ve KVaK?

„Petice za vodu" vyzvala radní a dozorčí radu KVaK, aby ze svého diletanství vyvodili důsledky. Starostka 3300 nazlobeným signatářům poděkovala, že se zajímají o dění ve vodárnách, a tím to skončilo.

Zmatečné odvolání jednatelů KVaK, kteří městskou společnost vedli dvacet let, má na svědomí městská rada. Tu tvoří velmi široká koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Voliči by jistě rádi potrestali viníka trapasu v příštích komunálních volbách, ale problém je v tom, že jednání rady jsou neveřejná a nevíme, kdo to je.

Můžeme jen spekulovat, který Forejt za zavřenými dveřmi radním nabulíkoval nesmysly.

Radní zvolili krizovou strategii držet pohromadě a držet pusu na zámek, aby se průšvih v politickém spektru rozptýlil rovnoměrně. Voliči se mohou nanejvýš modlit, aby dobře utajený popleta, který svými konfabulacemi odstartoval kauzu KVaK, našel tolik sebereflexe jako Jindřich Forejt a sám abdikoval ze zdravotních důvodů.

Jak to vypadá po roce? Radní za trapas necítí zodpovědnost a koalice se nehodlá dělit o vliv ve KVaK. Zamítla návrh, aby na KvaK pro jistotu dohlíželi přímo dva zastupitelé, když současná dozorčí rada nekoriguje zmatečné informace a radní neumí pracovat s auditem.