Obchodní řetězce jsou v Krnově tak blízko centra, že z náměstí odsály zákazníky. Drobní obchodníci živoří nejen v Prioru, ale neprosperují ani okolní prodejny.

Prázdné výklady nejsou pro žádné město dobrou vizitkou. Krnovští politici dnes sklízí to, co zaseli jejich předchůdci. Ti, co preferovali hypermarkety v centru místo na periferii u výpadovky.

Nebude na škodu zrekapitulovat, jak obchodní řetězce do Krnova přicházely. Jako první se v Krnově objevila Billa, které není co vytknout. Našla vhodné využití opuštěných kasáren a daleko od centra doplnila zásobování v místech, kde pokulhávalo.

Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Zastupitelé dnes nejspíše odmítnou přesun Billy

Druhý byl Albert, původním jménem Prima Hypernova. Developeři dokázali naivní zastupitele opít rohlíkem, když jim líčili překrásný polyfunkční patrový dům s byty, kancelářemi právníků, kosmetickým salonem, kadeřníkem, fitness centrem a spoustu dalších smělých vizí.

Sotva investor dostal územní rozhodnutí, vyklubal se z toho typizovaný hangár, který má místo patra kamufláž s vietnamskou tržnicí. Zastupitelé vyměnili území v centru Krnova za nereálné sliby stejně nadšeně, jako když indiánští náčelníci měnili svá území za korálky a zrcátka.

Pak přišla nabídka Lidlu, že postaví svou nevzhlednou prodejnu skrytou vzadu ve dvoře za zemědělskou školou, aby se nenarušil ráz Revoluční ulice. Sotva Lidl dostal územní rozhodnutí, investor zboural historickou budovu školy, aby se z prodejny stala nová nepřehlédnutelná dominanta Krnova.

Urbanistickou kaši s rozbitou uliční čárou v Revoluční ulici završila prodejna Okay. Vodohospodáři marně varovali, že Kaufland nepatří do záplavové zóny u řeky a památkáři byli zděšení nápadem siluetu Cvilína vylepšit poutači s červeným káčkem.

Ekologové napadli budoucí Kaufland argumentem, že vylidní krnovské náměstí. Fanoušci nakupování jim vzkázali, ať se starají o rostlinky a zvířátka a nepletou se do věcí, kterým nerozumí. Takže máme to, co chtěla zákaznická většina.

Obchodní dům Prior v Krnově, duben 2018.
Koupě Prioru: radní budou jednat o ceně
Pozemek v Revoluční ulici po zbořené krnovské slévárně je už deset let připravený na výstavbu obchodního centra.
Nový „obchoďák“? Za daných podmínek ne