Na Krnovsku jsme ochuzeni o světelné infotabule, na kterých ministerstvo dopravy prezentuje banality typu „dodržuj rychlost“, „jezdi vpravo“ nebo „připoutej se“. Zato si můžeme zajet pro inspiraci do Polska. Ve vesničce Pietrowice kilometr od Krnova zřídili světelnou tabuli s informací, že vozovka z rozpáleného asfaltu má oproti vzduchu téměř dvojnásobnou teplotu.

Rozdíl mezi teplotou vzduchu a asfaltu může být až dvojnásobný. Jde o informaci, která může být zajímavá nejen pro řidiče.
V Pietrowicích mají u silnice novou infotabuli

Černý asfalt je totiž ideální akumulátor tepelné energie. Teplota silnice, po které právě projíždíte, vypadá na první pohled jako běžný online výstup z meteostanice, ale ve skutečnosti je to fyzikální osvěta. Mnohé z nás věcné srovnání teplot může zasáhnout citelněji než klimatologické protesty Grety Thunberg.

Podobnou tabuli bychom měli mít i na obchvatu Krnova, až bude dokončený. Jen by se tam kromě teploty vzduchu a asfaltu měla zobrazovat také teplota okolních zahrádek, ať máme komplexní představu, jak tato dopravní stavba ovlivnila lokální klima.

Naučme se cenu každé nové dopravní stavby posuzovat nejen v korunách, ale také ve stupních Celsia a v litrech vody, kterým asfalt nedovolí se vsáknout.

Věra Sosnarová z Brna.
Poznámka Františka Kuby: Hnízdo a Sosnarová