Jeden krásný příspěvek nám přinesla paní vychovatelka z dětského domova. Psala, jak si všichni užili na letním táboře hru na pravěk. Děti v rámci hry dostaly úkol vymyslet si tábornické přezdívky. Nejspíš je vychovatelky na pravěk dobře připravily, protože kromě Kopčema, Mamutíka a Havranpírka se do hry zapojili také Neandrtálec, Homo Habilis, Homo Erectus a Homo Kláda.

Neměl jsem to srdce milé paní vychovatelce prozradit, že v žargonu mladého chlapeckého kolektivu je „homokláda" vulgární označení pro homosexuály, které nemá s pravěkem nic společného. Z kombinace dětské provokace a neznalosti dospělých vznikla tato úsměvná historka.

Vzpomněl jsem si na ni nedávno, když média přinesla zprávu o podobném uličnictví.

Nadace Terezy Maxové uspořádala v Praze turnaj v přehazované pro dětské domovy. Z domova v Dolních Počernicích vyslali tým, který soutěžil v kategorii nad šestnáct let. To jsou už skoro dospělí hráči, takže v rámci trénování samostatnosti dostali důvěru a jeli do Prahy sami bez doprovodu.

Hoši se zaregistrovali pod jménem Cyklon B. Nikomu nepřišlo divné, že dětský sportovní tým se jmenuje stejně jako kyanovodíkový plyn, kterým nacisté v koncentračních táborech průmyslově povraždili miliony lidí. Sportovní fanoušci na pražském hřišti nadšeně skandovali: „Cyklon B! Cyklon B!", když Počerničtí hráli proti romským chlapcům z jiných domovů.

Nikomu v tu chvíli nedošlo, že stejnojmenný plyn rasističtí zločinci použili také při vyhlazování romské populace. Podle výsledkové listiny Cyklon B vybojoval stříbrnou medaili. Organizátoři této prospěšné milé akce se za faux pas už omluvili.

„Jeden zletilý chlapec cestou vymyslel tento nešťastný název. Nejsem si jistý, zda věděl, co znamená. Já se to bohužel dozvěděl až po turnaji," komentoval průšvih ředitel domova Martin Lněnička.

Nejsem pedagog, ale rád poradím panu Lněničkovi, jak bych provinilce potrestal já, aby si svou chybu uvědomil. Nechal bych ho koukat na sebe do zrcadla a opakovat mantru „supi často letí" tak dlouho, než mu to dojde.