Její místopředseda Jaroslav Foldyna převlečený za motorkáře se vydal s Nočními vlky na Olšanské hřbitovy uctít památku rudoarmějců. Média přinesla ikonickou fotku, jak se v Průhonicích Foldyna v koženém oblečku otírá obličejem o obličej protiruského aktivisty Martina Uhlíře.

„Chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ zdůvodnil Foldyna v Parlamentních listech veřejnou demonstraci bisexuality při rozhovoru s cizím mužem.

Zatímco v češtině spontánní pokus o francouzáka úsměvně označujeme za harašení, v Americe oscarový Kevin Spacey se pro nevhodné chování k jinému herci stal nejznámější tváří kampaně mee too a ukončil kariéru.

Na místě incidentu sice byla policie, ale ta ponechala tření Foldynova obličeje o obličej cizího muže bez povšimnutí. Povšiml si ho ale předseda ČSSD Jan Hamáček, který upozornil Foldynu, že si pro svůj coming out na Den vítězství zvolil dost nevhodné místo a čas.

„Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal. Jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit,“ reagoval na facebooku Hamáček.

Foldyna své chování na Den vítězství označil za projev vlastenectví. Za své styky s Nočními vlky ani za jazyk aktivistovi se nehodlá omlouvat.

„Tak jsem se dočet, že můj předseda Honza Hamáček říká, že jsem se jako místopředseda ČSSD choval nedůstojně. Já jsem neskončil v policejním antonu. Já jsem se choval slušně. Za co bych se já měl omlouvat? Za to, že jsem vlastenec?“ řekl Foldyna v emotivním videu celý zpocený od toho, jak mlátil do boxovacího pytle.

Zdroj: Youtube

Pak na vysvětlenou doplnil, že Uhlíř patří k aktivistům, kteří organizovali Majdan a jsou přisátí na státní peníze. Uctít památku padlých sovětských vojáků je správné. Po českých silnicích mohou jezdit motorkáři všech zemí, pokud mají vízum, řidičák, přilbu a jsou střízliví.

Jízda Nočních vlků, kladení věnců ani Foldynův coming out v zásadě není nic špatného. Špatné je dělat z pietního Dne vítězství klauniádu.

U památníku geniálního architekta Leopolda Bauera se odehrál koncert Dechového orchestru mladých DOM Krnov. Krnovští muzikanti tímto způsobem připomněli 80 let od úmrtí slavného rodáka.
Krnov si připomíná Leopolda Bauera