Po incidentu v cirkuse hulákal na principála:

„My jsme velectěné publikum a žádní haranti, ty krajto tygrovitá, jaká nebyla dosud nikde k vidění!“

A pak se obrátil ke kamarádům:

„Pánové, já budu mít neobyčejně prima hřích ke svaté zpovědi: Nadával jsem cirkusákovi. Takový hřích ještě nikdo neměl a velebný pán mně to třeba ani nebude věřit.“

Díky Čendovi vím, že nadávat cirkusákovi je hřích. Před deseti lety jsem na Primě sledoval reality show Pane Joo, která nás zavedla do cirkusácké rodiny. Byla to voyeurská sonda do neobvyklých vztahů, jaké panují v maringotkách světských. Žasnul jsem, jak principál Jaromír Joo dokázal před kamerou obnažit svou duši.

Cirkus JOO v Krnově navštívili nejen diváci, ale také demonstranti, kteří požadují zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech.Zdroj: facebookový profil organizátorůCirkus JOO v Krnově navštívili nejen diváci, ale také demonstranti, kteří požadují zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech.Autor: facebookový profil organizátorů

Ukázal se jako milující otec i despotický magor. V jeho žebříčku hodnot na prvním místě byla cirkusová zvířata. Bylo mi smutno, když si ochrán᠆ci zvířat vybrali ke svému protestu právě Joa. Pokojně stáli s transparenty a sbírali podpisy pod petici za zákaz cirkusů se zvířaty.

Znám osobně několik lidí, kteří v Krnově protestovali za cirkusy bez zvířat. Z televize znám také cirkusáky – srdcaře z Joa, kteří milují svůj zvěřinec a jsou právem hrdí, že dokážou rozmnožovat i kriticky ohrožené druhy, jež v divočině vymírají. Rozumím oběma stranám.

Daniel Václavík usiluje o to, aby byl u nás uzákoněn zákaz vystupování zvířat v cirkusech. Po Opavě šíří petice, která se dotýká této problematiky.
Opavou začala kolovat petice za cirkusy bez zvířat

Vážím si kultivovaných demonstrantů. Kdyby se ale hlasovalo, budu proti zákazu cirkusových zvířat. Dokud bude přírodu neboli životní prostředí divokých zvířat ničit civilizace, sucho, zemědělství, populační exploze a pytláctví, jsou cirkusy a zoologické zahrady především archou na záchranu genofondu.

Jaké podmínky v nich panují a jaké mají metody drezury, to už je jiná otázka. Zvířata není kam vrátit. Alternativou k životu v klecích je bohužel jen vyhynutí druhu.

Cirkus JOO v Krnově navštívili nejen diváci, ale také demonstranti, kteří požadují zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech.
Krnovská demonstrace za cirkusy bez zvířat