Znáte píseň Jaromíra Nohavicy Pane prezidente? Mistr slova Jaromír Nohavica převedl do podoby hitu bezmeznou víru v prezidenta.

„Pane prezidente, vy mě pochopíte, vy totiž všechno víte, vy se poradíte, vy to vyřešíte, vy mě zachráníte.“ Pro lidi v těžkých životních zkouškách pan prezident často ztělesňuje poslední naději, ke které se upínají také proto, že mají nerealistické představy o schopnostech a pravomocích hlavy státu.

Pan prezident Zeman nechal český národ čekat řadu dní, než se poprvé veřejně vyjádřil k Vrběticím nebo k pandemii. Někteří novináři očekávali, že Zeman jako obvykle bude dlouho přemýšlet, než veřejně zareaguje na tornádo. „V prezidentské volbě obce a města brutálně postižená tornádem spoléhala na Miloše Zemana. Takhle tam dopadly výsledky voleb. Všude hlasovali pro současného prezidenta,“ glosoval situaci na Twitteru František Lutonský z České televize.

František Kuba
Kostel Pelhřimovy: první poválečná mše

Nepočítal s tím, že občanům poškozeným tornádem bohatě postačí Ovčáčkův tweet, že pan prezident vyjadřuje účast těm, kteří čelí dramatickým následkům řádění přírodního živlu.

„Volils Zemana? Tumáš tornádo,“ zareagoval žertovným tweetem první politik na Lutonského nápad spojit tornádo a preference voličů do jedné věty. Pak už se pseudokauza přelila z Twitteru do médií pod zkratkou: „Česká televize tvrdí, že tornádo byl boží trest za podporu Zemana!“

„Když vás někdo rozčílí výrokem, nikdy nenechte proniknout rozrušení až do srdce. Zamyslete se, proč druhý něco vyřkl. Snažte se pochopit. A rozčilení rychle ustoupí,“ poradil rozrušeným spoluobčanům pan prezident prostřednictvím tweetu Jiřího Ovčáčka. „Proč mě nutíte, abych reagoval na každého televizního blbečka? I když je to zástupce šéfredaktora zpravodajství,“ odmítl se vyjadřovat k takové pseudokauze pan prezident Zeman.

Návštěvníci očkovacího centra v Břidličné dostávají na památku respirátor se jménem senátora Ladislava Václavce.
Trochu víc informací než potřebuji

Dodal věcně, že snad dojde k určitým žádoucím personálním přesunům v České televizi, aby nebyla nástrojem zaujatých hlupáků. Zatímco tedy pan prezident tweetové nedorozumění velkoryse přešel, hradní kancléř Vratislav Mynář žádá omluvu ČT. Bylo to podle něj „naprosto skandální, odporné, nenávistné a v této chvíli obzvláště zavrženíhodné.“

Mynář zapomněl do svého komplexního hodnocení Lutonského tweetu přidat přídavná jména „pravdivé a ověřitelné“. Pro každého jsou na internetu přístupná fakta o volbách i o obcích postižených tornádem. Kéž bychom se mohli stejně snadno proklikat také na Peroutkův článek vlevo dole.