Zprávy o tom, že by na místě zbouraných přístaveb bývalé Lembergerovy tkalcovny ve Frýdku-Místku mohl vyrůst další „betonový“ supermarket zvedl ze židlí mnoho místních obyvatel. Bez ohledu na to, zda je to fáma či pravda, mají rozhodně důvod k obavám a rozhořčení. Dosud totiž místní, kterým na vzhledu města záleží, prohrávali na plné čáře.

A to celá desetiletí. Ať už se jednalo o demolici historického centra Místku v dobách začátku rozmachu těžby uhlí v kraji až po nedávnou současnost. Kochat se malebnými uličkami Frýdku-Místku se dá už jen na historických fotografiích a pohlednicích.

Demolice nevyužívaných objektů v bývalé Lembergerově tkalcovně ve Frýdku, 3.8.2022.
Bývalá textilka ve Frýdku jde k zemi, lidé se bojí dalšího "betonového monstra"

Komunisté pak zkázu města završili čtyřproudovým průtahem a stavbou sídlišť pro rozrůstající se počet horníků a jejich rodin. Ještě v osmdesátých letech padla za oběť panelákové výstavbě vilová čtvrť na místě dnešního sídliště Slezská. A před lety marně lidé protestovali proti stavbě Kauflandu přímo pod zbytkem historického centra Frýdku.

O horlivosti tehdejších radních a zastupitelů prosadit tuto myšlenku kdoví za co se po městě šušká dodnes. Místo toho, aby se historické centrum rozšířilo i na toto území, vyrostla tam obří hala. A že se dá citlivě pracovat i s místy, které už zub času a lidská bezohlednost pohřbily, ukazuje nedaleká Hluboká ulice. Osvícení majitelé pozemků na uličce vedoucí z frýdeckého náměstí postavili věrné repliky bývalých historických budov, které léta chátraly a nikdo neměl zájem se o jejich rekonstrukci postarat.

Stejně tak šlo využít i pozemky pod náměstím, kde ovšem zvítězil na občanskými iniciativami developer s mnohem naditější peněženkou. Město mohlo vyprojektovat kopii historické čtvrti, prodat pozemky lidem, kteří podle plánů postaví repliky historických domů za symbolický poplatek a Frýdek-Místek by měl atrakci, za kterou by jezdili turisté z širokého okolí. Na rozdíl od Kauflandu.

Společnost Distep začala vyklízet hotel Centrum ve Frýdku-Místku v květnu 2022.
Památka na socialistickou ikonu: Frýdek-Místek draží sklenice z hotelu Centrum

Další smutný osud, také v centru města, čekal zimní stadion, který se v průběhu měst stal jedním ze symbolů a dominantou města. I ten šel k zemi, aby na jeho místě vyrostlo, co jiného – obchodní centrum.

Jedinou vlaštovkou proti snahám bourat minulost z poslední doby je zachování budovy hotelu Centrum. Bude sice sídlem městské teplárenské společnosti Distep s byty, ale alespoň zůstane stát. Nikdo se obyvatelům Frýdku-Místku nemůže divit za jejich nedůvěřivost.