Už v roce 2016 o něj bojovaly Eva Gottvaldová, Jarmila Rážová a Pavla Svrčinová. Uspěla Gottvaldová, na začátku pandemie však byla odvolaná pro neschopnost. Nahradila ji Jarmila Rážová, s níž vládě, potažmo premiérovi, rovněž nyní došla trpělivost. A tak se kruh uzavírá a dostává se na třetí kandidátku z roku 2016.

Až se člověk ptá, v jaké personální krizi musí naše země být, když tahá jednu neúspěšnou kandidátku za druhou, přičemž ty úspěšné odvolává pro neschopnost. Po odborné stránce je Pavla Svrčinová odborníkem na svém místě, pro Evropskou komisi nepracujete náhodou. Přesto její jmenování řadu lidí z oboru zaskočilo. A to i přesto, že ji nyní veřejně vyjadřují podporu.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová na snímku z otevření covidového centra v srpnu 2020 ve Fakultní nemocnici Ostrava. Za ní zleva Ivo Vondrák, hejtman MS kraje a jeho náměstek Zbyněk Pražák.
Šéfka KHS Ostrava Svrčinová hlavní hygieničkou? Loni se ale křeslo třáslo pod ní

Pavla Svrčinová stojí před svou životní profesní výzvou. Pokud chce uspět, musí se poučit z chyb, které srážely její práci na postu krajské šéfky. Především v dnešní době nemůže hygienikům v zemi velet někdo, kdo nekomunikuje! To si musí rychle uvědomit!

Zvládnout by to měla. Než se u nás pandemie rozšířila, byla Svrčinová ochotná telefonicky diskutovat desítky minut. Otevřeně, věcně, vstřícně a zaníceně. Redaktoři si její lidský přístup pochvalovali. Poté nastal zlom, spojený s prvním větším propíráním jejího jména na veřejnosti. Svou chybu za náhlé zavedení opatření uznala, ale sama odstoupit odmítla.

Pavla Svrčinová, ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.
Budoucí hlavní hygienička z MS kraje Pavla Svrčinová: Jako satisfakci to neberu

Čekala na „befel“ z Prahy, který nepřišel. V ten moment se zatáhla do ulity jako hlemýžď. Od té doby odmítla jakkoliv komentovat virovou situaci, odstřihla se od médií a veškeré dotazy odkláněla na mluvčího. A nedostatkem času to skutečně nebylo. Začala se chovat jako dítě, které za něco praštíte přes prsty, a ono se urazí

Proto je málo pravděpodobné to, v co doufá Andrej Babiš – tedy že ze Svrčinové se stane nová tvář boje s pandemii, které lidé uvěří a budou její kroky následovat.

Slavnostní otevření Covid centra ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zleva Jiří Havrlant, Ivo Vondrák, Zbyněk Pražák a Pavla Svrčinová,12. srpna 2020.
Pavla Svrčinová: odbornice s přehmaty dostala důvěru být hlavní hygieničkou

Zvlášť když hned na začátku popírá i tak banální věc, jako je uveřejnění vtipu na sociálních sítích. Kdo je tedy Pavla Svrčinová? Odbornice ano, komunikativní šéfka nikoliv. A tou hlavní hygienička v dnešní době zkrátka být musí!

Bylo by ale špatné jí vyčítat, že se chopila příležitosti posunout se profesně o krok výš, do pozice, o které – jak dokládá minulost – snila. S ohněm si nezahrává tolik ona, jako hlavně vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem. Pokud ani tento krok nevyjde, ztratí v očích veřejnosti i zbytek důvěry.