bezpečnostní počítačový expert Esetu Václav ZubrZdroj: Eset

Podle našeho průzkumu pracovala během nejkritičtějšího období pandemie z domů pětina lidí. A jak je vidět, zaměstnavatelé se už ke staré praxi mnohdy nehodlají vrátit.

Práce na dálku se stává trendem, kterému se velká část firem nevyhne. O to důležitější je klást důraz na co nejvyšší zabezpečení počítače i v domácím prostředí.

Nejde jen o techniku, ale také o znalosti

Domácnosti zpravidla nemají tak vysoké standardy jako instituce, proto se domácí sítě mohou pro útočníky stát vstupní branou k cenným firemním datům, obchodnímu tajemství nebo také k osobním údajům.

Hacker - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Jak chránit svá data proti hackerům?

Optimální je, pokud firmy zaměstnance pracující doma vybaví nejen technikou, ale také znalostmi. Během pandemie to udělalo čtyřicet procent firem, což není mnoho.

Přitom stačí pár zásadních pravidel. Tím prvním je aktualizace jak operačního systému, tak všech programů. To platí také pro mobilní telefony.

Dále je dobré naučit se soubory správně zálohovat. Kromě kybernetického útoku totiž může dojít i k selhání samotné techniky. Doporučuji mít zálohu oddělenou od počítače, na kterém pracujete. V řadě případů je možné ukládat data do vzdálených, zabezpečených firemních úložišť.

Antivirový program chrání všechny

Pak kapitola „hesla“. Zvykněte si používat kvalitní kombinace.

Ideální jsou fráze, které se dobře pamatují, případně lze využívat speciální program určený ke správě hesel. Není vhodné zadávat stejné heslo u několika služeb.

Ilustrační foto.
Radíme čtenářům: Nenechte se o dovolené napálit

V neposlední řadě si zvolte spolehlivý antivirový program. Pokud máte své zařízení, požádejte o něj firmu. Chránit si počítač je totiž v zájmu všech.