Protože Harmonic Brass patří ve svém žánru k evropské špičce, nebylo snadné ani levné zorganizovat jejich koncert. Horst Kaller jim zorganizoval rovnou celé turné na trase Krnov, Opava, Frýdek-Místek, Český Těšín, Ostrava.

„Je to tak nádherná hudba, že bych se chtěl o tyto zážitky podělit se všemi, kdo ještě Harmonic Brass neslyšeli. Bude jich asi hodně, protože je to vůbec první vystoupení souboru v České republice," prozradil Horst Kaller. díky kterému se jeden z nejúspěšnějších evropských žesťových kvintetů po svých koncertech v Carnegie Hall v New Yorku, Arts Center v Soulu nebo v Endler Hall v Kapském městě podívá také do Slezska.

„Těch pět mužů ví velmi dobře, jak to udělat, aby Tokáta a fuga d-moll J. S. Bacha nebo Triumfální pochod z Verdiho opery Aida navodily posluchačům husí kůži. Ravelovo Bolero v jejich podání zní jako kdyby bylo napsáno přímo pro žestě, a pak vás hned další skladba vtáhne třeba do sametového jazzu," představil své hudební miláčky Horst Kaller.

Když se pět muzikantů rozhodlo založit skupinu Harmonic Brass, byli plní entuziasmu, ale ještě netušili, že se jednou stanou žesťovou legendou. Dnes, po více než dvou tisících koncertech a více než po dvě stě tisících prodaných nosičích jsou tito mnichovští muzikanti známí po celém světě. Některé noviny charakterizují fenomén Harmonic Brass jako drogu, která činí závislými na jejich koncertech. Ačkoliv tito muži byly na začátku vážní, postupně se změnili. Hlavně pro děti v publiku se dokáží Harmonic Brass proměnit v hudební klauny.

Za jejich úspěchem stojí také jejich přiblížení se publiku a to jak dokážou vážnou hudbu kombinovat s humorem. Jejich fanoušci jezdí za koncerty Harmonic Brass stovky kilometrů, aby mohli vnímat jejich nový program všemi smysly. Jenom těm, kteří už někdy viděli tuto skupinu hrát na živo, má smysl vyprávět, co se všechno děje během dvouhodinového vystoupení. Ať je to barokní hudba, jazz nebo vlastní skladby, Harmonic Brass se snadno vciťují do všech stylů hudby.

Turné Harmonic Brass

Vstupné: dospělí 150,– Kč, pro studenty a žáky poloviční sleva, vstupenky půl hodiny před začátkem koncertu na místě.

Frýdek-Místek 5.10. 19 hodin Evangelický kostel, Husova ulice,

Český Těšín 6.10. v 18 hodin, Evangelický kostel, ulice Na Nivách

Ostrava, 7.10. v 17 hodin, Evangelický Kristův kostel, Husovo náměstí.