Návrat z pekla, tak se jmenuje druhá kniha Jana Vavříka, původně nesoucí pracovní název „Bůh není", který se autorovi zamlouval více, poslední slovo však měl distributor a knížka byla přejmenována.

„Nejsem z toho moc nadšený, ale podle distributora se knihy s názvem Bůh moc neprodávají. Podle mě však přesně vystihoval děj knihy, ale to už je teď jedno," vysvětloval změnu názvu Jan Vavřík. „Schválně jsem za původní název nedal ani otazník ani vykřičník. Mělo to vyznít jako suché konstatování popisující jasný pocit člověka uvězněného za dráty, na kterém se ostatní hodně vyřádili," dodával autor knihy.

Inspirace přišla od vyprávění babičky

„Moje babička byla ročník 1924 a byla nuceně nasazená v Německu poblíž jednoho koncentračního tábora," začal vyprávění Jan Vavřík. Babička bydlela u rodičů Jana Vavříka od jeho patnácti do dvaceti let a vyprávěla mu příběh o jedné pražské rodině a jejich strastech během druhé světové války, a poté během komunistického režimu.

Jan Vavřík ve vyprávění akorát pozměnil místo koncentračního tábora. „Tábor, o kterém mi vyprávěla babička, byl v Německu, schválně jsem v knize nikdy neuvedl jeho název. Prostředí tábora jsem však přizpůsobil spíše Polsku," prozradil Jan Vavřík.

Děj o extrémních situacích za války

Hlavní hrdina Karel je studentem medicíny, zamiluje se do dívky židovského původu, v roce 1939 se vezmou a mají spolu dvě děti. Jelikož byly v těchto letech vysoké školy zavřené, pomáhá otci v pekárně. Jeho matka a bratr zemřeli kvůli dědičné vadě. Karlova žena a děti jsou násilně odvezeny do Terezína a on trpí výčitkami, že tomu nemohl zabránit.

„Zradou domovnice, která je takový ten klasický udavačský typ, je poté i Karel odveden na gestapo a do koncentračního tábora," vyprávěl Jan Vavřík. Z Karla se stane osobní kuchař velitele tábora, takže žije ve velitelově vile. Tam se dozví, že se v táboře objevila jeho žena s dětmi, ale nemůže se k nim dostat a neví, co s nimi je.

„Celý příběh končí v roce 1970 ve Francii, víc již prozrazovat nebudu," dopověděl s úsměvem Jan Vavřík.

Obal nové knihy Jana Vavříka s názvem Návrat z pekla.

Obal nové knihy Jana Vavříka s názvem Návrat z pekla. foto: archiv nakladatelství Brána

Křest knihy: Vrbno, Ostrava i Praha

Druhá kniha Jana Vavříka se na pultech objevila v pátek 18. března, během dubna by tedy měl proběhnout její křest. „Mám domluvený křest ve Vrbně pod Pradědem, Bruntále, Ostravě a samozřejmě v Praze v Paláci knih Neoluxor na Václavském náměstí. Kmotry knihy prozatím neprozradím, každopádně se můžete těšit na stejně atraktivní jedince, jako v případě mé první knihy," podotkl Jan Vavřík.

Kmotry autorovy první knihy Kolotoč strachu, která vypráví skutečný příběh dívky z dětského domova, byli herci Miroslav Donutil, první Popelka Eva Hrušková a senátorka Zuzana Baudyšová. Zájemci se mohou těšit také na autorská čtení v různých knihovnách.

„Na rozdíl od první knihy autorská čtení neobjednávám a nevyhledávám, ale už teď se dostávám do situace, že mi volají z knihoven a chtějí, abych přijel," poznamenal Jan Vavřík.

Další knížky

Jan Vavřík má nyní rozepsané také další dvě knihy, první nese název Kolotoč strachu 2, jedná se o pokračování příběhu hlavních hrdinů Kristýny a pana Langmaiera z knihy Kolotoč strachu. „Přiznám se, že tady jsem se zasekl na čtyřicáté straně, hodil knihu do šuplíku, a nevím, jak dál," sdělil Jan Vavřík.

Druhá kniha však vypadá slibněji, nese pracovní název Ve stínu levandule. Příběh knihy se odehrává ve Francii, hlavní hrdinkou je vnučka odsouzeného nacistického zločince, která se snaží jméno svého dědečka v jeho rodné vesnici rehabilitovat.

„Tady už mám napsáno přes sedmdesát stránek. Hrdinka se hrabe v dědečkově bytě, v denících, které celý život psal, v místní kronice a podobně. No ale obyvatelům vesnice je její pátrání nepříjemné, protože se obávají, že dívka přijde na něco, co by se některým nemuselo líbit, proto jí to nejrůznějšími způsoby znesnadňují. Objeví se i vražda. Ale zase nebudu prozrazovat, aspoň se máte na co těšit," uzavřel s úsměvem Jan Vavřík.

Miriam Opletalová