Pro čtenáře i návštěvníky Městské knihovny Bruntál budou připraveny výstavky časopisů a knih k letošnímu mottu Čti, žij zdravě. Pracovníci nachystali pro malé děti také podzimní malování před knihovnou, které se bude konat ve středu 3. října od 13 do 15 hodin. V případě nepříznivého počasí budou malíři kreslit v prostorách knihovny.

„Po úspěchu, kterou měly dosavadní výměnné burzy knih, opakujeme tuto akci znovu. Takže pokud máte doma přečtenou nebo nepotřebnou knihu, můžete ji donést do šatny v knihovně a vyměnit si ji za jinou. Současně ve studovně probíhá prodej vyřazených knih, časopisů a gramofonových desek," říká zdejší pracovnice Marie Štencelová.

Samotný den otevřených dveří proběhne v knihovně ve čtvrtek 4. října a v době od 9 do 17 hodin. Máte jedinečnou možnost nahlédnout do prostor, kde se jinak čtenář nedostane. A protože se knihovna bude stěhovat na Petrin, jde opravdu o poslední příležitost si tyto prostory prohlédnout.U příležitosti 65. výročí otevření knihovny v Bruntále je vyhlášena v době od 1. do 7. října čtenáři oblíbená výjimečná amnestie na vrácení knih. Zapomětlivým čtenářům tak budou odpuštěny sankční poplatky za upomínku. V rámci Týdne knihoven proběhne vzdělávací přednáška na téma Grafologie aneb Tajemství výkladu písma. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 11. října v 16.30 hodin ve studovně knihovny.

Dětské oddělení se zapojilo do celoročního projektu Lovci perel, který začíná právě v říjnu 2012 a končí v červnu 2013. Odměnou za přečtení označených knih, tzv. perlorodek, správné zodpovězení otázek a vyplnění hrací karty dostanou čtenáři od knihovnic krásnou perlu.

„Ten, kdo bude mít perel nejvíce, bude vítěz. Ale pozor, každý čtenář-lovec smí mít doma půjčenou vždy jen jednu knihu-perlorodku. Tak uvidíme, kdo bude v Bruntále nejlepší lovec nebo lovkyně," dodala Marie Štencelová.

Výstava fotografií v Krnově

Také Městská knihovna v Soukenické ulici v Krnově se zapojí do připravované kulturní akce Týden knihoven. Program je rozdělen na program pro děti, celou rodinu, seniory a samozřejmě také všechny čtenáře a návštěvníky knihovny.

Během celého týdne od 1. do 7. října budou do knihovny přicházet děti ze základních škol. „Jedná se oblíbenou pravidelnou akci Šotek radí malým čtenářům, kterou pořádáme každý rok. Děti z prvních tříd přijdou v doprovodu svých učitelek a budou se seznamovat s knihovnou a hlavně tím, jak funguje dětské oddělení, půjčování a vracení knížek," řekl ředitel knihovny Petr Cestr.

V tomto týdnu proběhne také mezi seniory oblíbená Literární kavárna v oddělení pro dospělé. Tentokrát se sejdou čtenáři i široká veřejnost nad tématem Kniha, se kterou jsme vyrostli.

Pro celou rodinu je připravena fotografická výstava Krnov v proměnách času II. Tato výstava volně navazuje na velmi úspěšnou první výstavu a potrvá celý měsíc. V této Galerii na schodech se můžete seznámit s fotografiemi Stanislava Bačovského, které jsou doplněny archivními fotografiemi krnovských staveb a zákoutí.

Po čase vyhlašuje Městská knihovna v Krnově také populární amnestii dlužníků. Kdo si tedy vypůjčil nějaké knihy a včas je nevrátil, má během celého týdne možnost je vrátit bez sankcí.

ANNA DOHNALOVÁ