Vernisáž výstavy Josefa Jankoviče s prostým názvem Kresba, která se konala v malé výstavní síni zámku Bruntál ve čtvrtek 2. března, zahájil fotograf Jindřich Štreit. Josef Jankovič slovenský sochař, malíř a grafik patří mezi největší osobnosti poválečného slovenského umění.

Za normalizace emigroval, po revoluci se vrátil a byl prvním rektorem na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Výstava bude otevřena do 26. března denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.

Ve Flemmichově vile v Krnově začala v pátek 3. března výstava malíře Ivana Komárka Siločáry. „Malíř Ivan Komárek zde představuje kolekci prací z let 2012 2016. Především jde o velkoformátové malby akrylem na plátno s asamblážemi a plastickou linkou z barevných sanitárních silikonů o rozměru 135 x 190 cm.

Tématem jsou lidské figury v typické stylizaci, často nahé, zasazené do vypjaté, někdy až groteskní souvislosti, které jsou pro Komárkovu tvorbu základním poznávacím znakem," uvedla Ivana Zajícová.

Druhá část výstavy zahrnuje malby menších formátů (105 x 145 cm) a koláže, vytvořené v letech 2012 2013 z barevných papírů, vzorníků tapet a průsvitných barevných fólií. Kolekce je doplněna figurálními objekty vyřezanými z papírového sendviče triptychem Prolínání, Půlení a Křížení a potištěnými pochozími figurami instalovanými na podlaze. Výstavu zahájil malíř Josef Odráška. Navštívit ji můžete do 2. dubna.

A do třetice všeho dobrého v sobotu 4. března proběhla v Městském muzeu Rýmařov vernisáž výstavy Příběhy autorek Lenky Kamínkové, Daniely Mikuláškové a Bronislavy Šnajdrové. Jejich Malované a vyšívané příběhy můžete v Rýmařově navštívit do 2. dubna.

Gabriela Mathiasová