„Když jsem byl osloven, abych knihu napsal, uvědomil jsem si, že takových už vyšla spousta. Nakonec jsem se rozhodl přiblížit své milované hory tak, jak jsem je poznal a propátral, tedy vlastníma očima a nohama," vysvětlil Miroslav Kobza, jak knihu pojal.

Jeseníky jsou pro Miroslava Kobzu velkou láskou už od dětství. Prochodil je křížem krážem, mnohokrát v nich s kamarády nocoval pod širákem.

„Tisíce tváří má krajina nejvyšších moravských hor – Hrubého Jeseníku. Za krásného počasí čaruje dalekými výhledy a hrou milionů barev. V čase podzimních mlh se vše obleče do šedivého hávu, ze kterého tajemně ční pařáty větví staletých buků, jejichž listí odvály podzimní větry. V zimě zase sníh obleče hory do bílé," popisuje milované pohoří poeticky.

Zároveň je faktograficky přesný. V knize přináší údaje o geologické minulosti hor, jejich bohatství, osídlování, stavbách, přírodních i kulturních zajímavostech i způsobech obživy našich předků. Nechybějí ani legendy a příběhy lidí, kteří zde žili.
Fotografie zachycují nejen běžné obyvatele podhorských vesniček, ale také významné osobnosti kraje, například podnikatele bratry Kleinovy nebo proslulou hostinskou zvanou „matka Grohalka".

Unikátem je snímek, na němž pózuje císař František Josef I. nad uloveným jelenem. Autor zmiňuje i jeho manželku Alžbětu, zvanou Sissi, která přenocovala v Jelení boudě pod vrcholem Keprníku.

Zvláštní kapitola je věnovaná temné stránce dějin – čarodějnickým procesům. Autor připomíná i pohnutou historii rozhledny na vrcholu Pradědu, která v náročných podmínkách vydržela jen necelého půl století a zhroutila se při bouři v roce 1959.

Miroslav Kobza o publikaci tvrdí, že není turistickým průvodcem, ale spíš pozvánkou k návštěvě hor a jejich poznávání. Nevyhýbá se ale ani úvahám nad proměnami kraje. „Je to nesmazatelný vřed na tváří horské krajiny, nebo unikátní výtvor lidských rukou, který si zaslouží obdiv?" ptá se třeba v kapitole věnované elektrárně v Dlouhých Stráních. Jednoznačnou odpověď přitom nedává.

Miroslav Kobza se narodil a stále žije v Zábřehu. Vyšlo mu už několik knih, je autorem rozhlasových her, tvoří písňové texty, fotografuje. Od roku 2002 působí v Českém rozhlase Olomouc. Pro cyklus „rozhlasových pohlednic" Od Pradědu na Hanou připravil přes tisíc dílů, v nichž posluchače zavedl na pozoruhodná místa celého kraje.

Knihu Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku vydalo pražské nakladatelství Regia v rámci cyklu Tajemné stezky. K dostání je v knihkupectvích v regionu.

-mik-

Autogramiáda na besedě Cestopisná přednáška Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku s cestovatelem Miroslavem Kobzou je připravena pro posluchače na pondělí 7. března od 17 hodin ve středisku Střecha ve Vrbně. Beseda je spojena s autogramiádou nové knihy redaktora Českého rozhlasu Olomouc a spisovatele Miroslava Kobzy.

Akci pořádá Městská knihovna Vrbno pod Pradědem u příležitosti 70. výročí založení.