Vystoupili v něm sólisté opery Slezského divadla v Opavě sopranistka Tereza Kavecká a tenor Juraj Nociar, které na klavír doprovodila Libuše Vondráčková. Programem, v němž zazněly melodie z oper, operet i muzikálů, slovem provedl dlouholetý sólista opery Slezského divadla v Opavě, dramaturg Evžen Trupar, který mezi hudebními vystoupeními přiblížil divákům historii vzniku republiky a osobnosti našich prezidentů.

„To, že Evžen Trupar zařadil do programu slovenského a českého umělce, není náhoda, ale záměr, naplňuje tím symboliku Dne vzniku samostatného československého státu," uvedla za pořadatele akce, kterým je město Krnov, Eva Marková z odboru školství, kultury a sportu.

Pořad připomněl, že Československo vzniklo po první světové válce na základě spojeneckých dohod a tlaku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona z rozpadající se habsburské monarchie. Bylo založeno na myšlence čechoslovakismu, tedy jednoho národa a jednoho jazyka, ale opomnělo významnou německou menšinu, která byla početnější než slovenská část československého národa.

Jan Pirkl