Jindřich Štreit zde představuje kolekci fotografií, které mu původně zůstaly nevyužity v archivu. Jde o snímky pořízené v letech 1969 až 1989. Poprvé soubor těchto snímků mohli vidět diváci na podzim roku 2009 v Kroměříži. Před rokem na podzim byla výstava v Rýmařově na tamním gymnáziu.

Výběr zatím nezveřejněných Štreitových fotografií zachycují všední život obyčejných lidí na obyčejných místech a podávají nevšední svědectví o smutné době, kdy uzenářství a masny neplnilo zboží, ale agitační hesla.

S názvem Abnormalizace přišel spisovatel Ludvík Vaculík. Pojí se v něm dva významy, charakterizuje jednak dobu husákovské normalizace, tedy období, kdy komunistický režim v naší zemi tvrdě utáhl kohouty a udusil plamínky touhy po svobodě. Název vyjadřuje i absurditu a abnormálnost toho, co mělo být normální, tedy svobodný život. Ale život se halil do šedi, provázely jej vynucené rituály.

Štreit představuje fotografie, které až velmi výstižně dokumentují tehdejší dobu s jejími nezbytnými průvody, manifestacemi, schůzemi, všudypřítomnými hesly. Výstava potrvá na zámku v Bruntále do 9. dubna.