Díl sedmý: Veteráni mu učarovali

V létě roku 2012 zavítal Karel Gott do tatrováckého muzea v Kopřivnici, kde se konala vernisáž reprodukcí jeho obrazů. Ještě před zahájením akce ředitel muzea nabídl slavíkovi soukromou prohlídku veteránů. Milovník krásných věcí neodolal a vyrazil mezi vozidla nedozírné historické hodnoty. V úvodu prohlídky se dostalo slavíkovi velké cti a mohl usednout na kozlík za řídítka legendárního vozu Präsident.

Slavík se zajímal, zda auto skutečně startuje a jakou rychlostí jede. U každého vozu zpěvák dychtivě poslouchal jeho historii. V jedné z Tatrovek dokonce nalezl klíče, ale otáčel jimi marně, jelikož měl vůz odpojenou baterii. Jako agent rozvědky se legendární zpěvák tvářil ve chvíli, kdy usedl do speciálních tatrováckých saní s lyžinami a obří vrtulí. 

Tento prototyp auto-saní byl vyroben na popud Adolfa Hitlera a měly s ním být dobývány sibiřské pláně. Z muzea jsme před vernisáží vyrazili do Štramberku. Karel si jízdu v kabrioletu náramně užíval, zatímco já jsem z druhého vozu fotil a dokumentoval.

Na Štramberku se překvapení turisté zmohli většinou jen na: dívej to je Gott. V jedné z tamních restaurací jsme poobědvali. Když si při odjezdu slavík mohl vybrat mezi luxusní limuzínou a starým veteránem, neváhal ani vteřinu. Z jeho očí tehdy zářila doslova chlapecká radost.

Jiří Krušina – rodák z Opavy začal s Karlem Gottem spolupracovat jako novinář a fotograf Deníku v roce 2004. Absolvoval s ním několik turné a řadu samostatných koncertů po Česku, Slovensku i Německu. Jako člen zpěvákova týmu ho doprovázel na turné v USA a dokumentoval také zpěvákovu poslední návštěvu Ruska v roce 2013. Spolupráci ukončilo v roce 2015 zpěvákovo onemocnění. V současné době působí Jiří Krušina jako tiskový mluvčí nemocnic v Opavě a Krnově.

Karel Gott si na svých turné obvykle se svými spolupracovníky zašel do restaurace, nepohrdl ale ani prostým chlebem.
Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny
Karel Gott byl na pláži Miami Beach jen jednou v životě. S fotografem Jiřím Krušinou.
Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny