Romské děti a jejich rodina jsou hlavním tématem nové kolekce fotografií Jindřicha Štreita, který právě zahájil svou výstavu v krnovské Flemmichově vile.

„Proč máme k sobě daleko? Jak najít příčiny problémů? Cesta k pochopení vede přes poznání stanovisek obou stran. A Jindřich Štreit to ve svých fotografiích vystihl," uvedl na vernisáži výstavy proděkan Fakulty veřejných politik Slezské univerzity Rudolf Žáček.

Přidal také svou osobní zkušenost ze soužití s romskými rodinami. „Bydlel jsem v Ostravě v domě s romskými rodinami. S některými nebyly žádné problémy, a s některými nešlo vyjít," konstatoval Rudolf Žáček s tím, že vzájemné sbližování vyžaduje z obou stran toleranci a pochopení.

Vědecký versus umělecký přístup

Cyklus fotografií Jindřicha Štreita zaměřený na romskou rodinu, výchovu a vzdělání vznikal jako součást sociologického výzkumu zaměřeného na nerovný přístup ke vzdělání. Zrodil se tedy z netradičního setkání vědeckého a uměleckého přístupu.

„Když se ve vědě objeví emoce, ozve se Pozor, to není dost vědecké, fotografie je ale univerzální jazyk, díky kterému můžeme sdělit to, co slovy sdělit nelze," uvedl ve svém úvodním proslovu sociolog Jiří Siostrzonek a představil zároveň další témata, která Jindřich Štreit ve své tvorbě reflektuje.

„Jindřich má tendence se zabývat tématy, která my často nechceme vidět, nechceme o nich slyšet. Bezdomovci, postižené děti, romské rodiny… Jeho fotografie přinášejí informace zevnitř. Nejsou to momentky, které by mohly vzniknout během chvilky.

Jsou to fotografie, které koncentrují to nejdůležitější a přinášejí nám zásadní informace. Nechte je na sebe působit. Mají obrovský smysl," vyzval přítomné hosty vernisáže i budoucí návštěvníky Jiří Siostrzonek.

Spolupracoval s krnovskou školou

Sám Jindřich Štreit pak ve svém projevu vyzdvihl zejména spolupráci se Základní školou na Janáčkově náměstí v Krnově.

„Tyto fotografie by nemohly vzniknout, kdybych zde nezískal přátele. Děkuji všem, kteří mi v tom pomáhali. Krnov může být v přístupu ke vzdělávání romských dětí vzorem pro celou republiku. Přijel jsem sem v červnu na předávání vysvědčení, deset romských dětí mělo vysvědčení se samými jedničkami.

To je vynikající úspěch. To je podle mého názoru správná cesta. Bez vzdělání se nemůže nic změnit," řekl přední český fotograf Jindřich Štreit.

Významný podíl na této školní úspěšnosti romských žáků má ředitel Základní školy Krnov, Janáčkovo náměstí Karel Handlíř, pedagogové školy a pracovníci neziskové organizace Reintegra.

„Působíme v klubu přímo v romské lokalitě, máme s rodinami dobré kontakty, na doučování k nám dochází denně kolem 20 až 25 dětí. Všechny děti, které jsou tady na fotkách, znám," vysvětlila Věra Wdówková z Reintegry.

Vernisáž přilákala návštěvníky z Krnova i okolí. Manželé Karel a Eva Sudovi přijeli z Burkvízu. „Je to zajímavá výstava, jsme rádi, že jsme přijali pozvání a přišli jsme. O kulturu se zajímáme, sledujeme, co se děje v našem okolí, tedy mezi Burkvízem a Ostravou," uvedl Karel Suda.

Téma zaujalo také Dagmar Remešovou. „Oslovuje mě to, fotografie i ty myšlenky, které zazněly v úvodních proslovech," řekla Dagmar Remešová, která se narodila v Krnově, později žila v Kolíně, kde učila na speciální škole, a v roce 2010 se do Krnova zase vrátila.

„Děti jsou děti, chtěly by žít normálně. Odsuzovat některé děti jen proto, že mají jinou barvu pleti, je krátkozraké," uzavřela Krnovanka Dagmar Remešová.

Flemmichova vilaFotografie Jindřicha Štreita z cyklu „Romské děti, rodina, výchova, vzdělání - Romane čhave, fameľija, edukacija, andre" budou ve Flemmichově vile v Krnově vystaveny až do 17. ledna. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 8 do 18 hodin, vstupné je 15 a 20 korun.

Gabriela Mathiasová

Klubová cena 2015 pro Štreita

Klub Za starý Bruntál udělil Výroční klubovou cenu za rok 2015 fotografovi Jindřichu Štreitovi (vlevo) za dlouholetou organizaci výstav významných umělců v Galerii v kapli v Bruntále.

Každoročně na Klubových Vánocích vyhlašuje Klub Za starý Bruntál osobnost, která získala cenu za největší přínos pro město. Držitelem Výroční klubové ceny za rok 2015 se stal fotograf Jindřich Štreit za dlouholetou organizaci výstav významných umělců v Galerii v kapli v Bruntále.

Tyto výstavy probíhají na zámku v Bruntále. Jindřich Štreit udělení klubové ceny přijal, ale nebyl z pracovních důvodů přítomen. Ocenění mu tedy bude předáno při nejbližší vernisáži nové výstavy v Bruntále.

Dalibor Otáhal