Jak už název napovídá, festival Rockem proti přehradě chce připomenout veřejnosti, že obec Nové Heřminovy má odlišný postoj k plánované nádrži než ministerstvo zemědělství a vláda.

Heřminovští zastupitelé se nenechali zlákat ani nabídkou velkorysého finančního odškodnění v řádu stovek milionů korun a dál trvají na požadavku, aby vodohospodáři objektivně porovnali varianty protipovodňové ochrany s přehradou a bez přehrady.

Aby bylo co nejdál slyšet, že obec nechce finanční kompenzace, ale jednoznačný důkaz o nezbytnosti přehrady, o to se starají rebelské rockové kapely a početné publikum na pořádně hlučném festivalu.

Pátý ročník festivalu, který se v Nových Heřminovech odehrál v pátek 19. srpna, sázel především na kvalitní revivaly. Vystoupil zde Lucie Revival, fanoušky Pink Floyd potěšili slovenští Pigs on the wing a program po půlnoci zakončili Doors z Olomouce, kteří si říkají Doors Tribute.

Vlastní tvorbu z oblasti rocku a blues v Heřminovech předvedli Fly Tomorrow a také pražští metaloví bubáci Dymytry, kteří jednoznačně byli zlatým hřebem letošního ročníku.

Kultovní Dymytry si získali oblibu nejen díky své hudbě a sugestivnímu zpěvu, ale také propracovanými maskami, které údajně vznikly pod rukami předních uměleckých maskérů a rekvizitářů v dílnách Národního divadla.

Někomu masky připomínají odporné brouky, jinému krvelačné lovce z filmu Predátor, ale především jsou neodmyslitelnou součástí image Dymytry. Ta se svým stylem psy-core vystupuje nejen jako pekelný cirkus na různých inferno akcích pro motorkáře a metalisty, ale také jezdí společné turné s legendárním Arakainem.

„Děkujem všem za další neskutečnej víkend! Užíváme si to na maximum a doufáme, že vy s námi!," napsali Dymytry na svém webu po návratu z Nových Heřminov.

Texty Dymytry tvoří převážně pekelnické vize a drsňácké pózy, ale občas se mezi nimi objeví i politicky nekorektní naštvanost. Zpívají třeba o tom, že stát na nás z výšky močí nebo že „klidně lidem vysvětluje mastnou hubou politik, proč ženská sama na mateřský nemá na rohlik". „Proč je všechno jako dřív a koho mám jít volit, kam si mám jít stěžovat když mě chce stát solit," je známý refrén Dymytry, který nejspíš plně rezonoval také s rozčarováním heřminovských voličů.

Strana zelených měla v Nových Heřminovech obrovskou voličskou podporu, než její předseda Martin Bursík v roce 2008 otočil kormidlo nečekaným směrem a rozhodl podpořit výstavbu heřminovské přehrady.