Oproti běžnému filmu dvojnásobně široký celuloidový pás kdysi nabízel divákům maximální možnou hloubku ostrosti a víc drobných detailů, ale pak kvůli finančním nákladům a technické náročnosti distributoři filmů ztratili zájem o sedmdesátky.

Dnes už sedmdesátky nabízí jen archivy nebo filmoví staromilci jako Quentin Tarantino nebo Christopher Nolan.

Sestavení programu přehlídky KRRR! byl jako obvykle pro pořadatele adrenalinový zážitek. Jednak proto, že během minulých ročníků už publikum v Krnově vidělo desítky dostupných filmů a archivy nejsou bezedné, a také proto, že v současné době 70mm film v Evropě zažívá comeback, který nastartoval Quentin Tarantino 70mm verzí svého posledního loňského filmu Osm hrozných.

Některá evropská kina se k sedmdesátkám vrací a řada snímků, na které měli organizátoři KRRR! zálusk, tak je zapůjčená jinde, třeba v Londýně.

„Proto letos bylo těžké sestavit program tak, aby měl určitý spojovací prvek. Ten můžeme najít jen v případě kulatin a půlkulatin tvůrců, herců či uvedení filmů do kin. Například u snímku Boj o oheň takových výročí najdeme hned několik. Natočen byl před 35 lety, hudební skladatel Philippe Sardeletos letos slaví 70, stejně jako Everett McGill z ústřední herecké trojice, Ron Perlman je pětašedesátník a Rae Dawn Chong má 55.

Ve Vzpomínkách na Afriku hraje letošní osmdesátník Robert Redford a osmdesát je také Krisi Kristoffersonovi z Nebeské brány," řekl za organizátory KRRR! Martin Bodešínský.

Kromě filmů, které budou uvedeny v původním znění s českými titulky, čeká na návštěvníky výstava promítací techniky, výstava filmových plakátů a zajímavé přednášky k jednotlivým filmům. Program je doplněn o přednášku o výrobě promítacích strojů ve firmě Meopta Přerov.

Permanentka na tři dny stojí 750 korun, ale lze koupit vstupné jen na jeden nebo na dva dny nebo na jednotlivá představení.

Festival 70mm filmů KRRR!

Pátek 8. dubna
» Cikáni jdou do nebe, 14. hod. (muzikál/drama)
» Elvis: That's the Way It Is, 16.15 hod. (hudební dokument)
» Vzpomínky na Afriku, 19. hod (životopisné drama)

Sobota 9. dubna
» Boj o oheň, 9 hod. (drama)
» Meopta Přerov, 12.15 hod. (přednáška o výrobě českých promítaček)
» Nebeská brána, 13.30 hod. (westernové drama)
» Kleopatra, 16.45 (historický)
» Interstellar, 21.45 (sci-fi)

Neděle 10. dubna
» Osm hrozných, 10 hod. (krvavé westernové drama)
» Poslední akční hrdina, 13.45. hod. (akční komedie)
» Neúplatní, 16.30 (drama)

Mezinárodní festival KRRR! opět nabídne zážitek z extrémně kvalitního obrazu sedmdesátimilimetrových filmů. Krnovští promítači letos historickými projektory proženou deset filmů. V programu jistě zaujme loňská tarantinovská krvavá řezničina Osm hrozných a předloňský sci-fi Interstellar, protože novinky na sedmdesátkách jsou mimořádně vzácné a lze je spočítat na prstech jedné ruky.

V sobotním programu bezpochyby vynikne Boj o oheň, jeden z nejambicióznějších experimentů 80. let, kterým se proslavil Jean-Jacques Annaud. Raritou je i legendární antiwestern Nebeská brána, jehož skandální neúspěch definitivně položil studio United Artists a zničil kariéru svému tvůrci.

„Nebeská brána nebude mít původních 240 minut, ale jen 149. Jedná se o poměrně drastický sestřih, který studio udělalo v roce 1981, když bylo jasné, že film nesplní tržby. Zajímavostí je, že ve filmu zazní několik evropských jazyků, včetně češtiny a slovenštiny.

Lidovka Slovenské mamičky je použita dokonce jako součást soundtracku ve zpívané i orchestrální podobě," uvedl za organizátory Martin Bodešínský z Městského informačního a kulturního střediska MIKS Krnov.

Cikáni jdou do nebe, pátek od 14 hod.

Legendární film Cikáni jdou do nebe (1975) vychází z povídky Maxima Gorkého Makar Čudra. Lyricky vyprávěný příběh zachycuje rozklad cikánských tradic a hodnot. Na jedné straně stojí ruská společnost, na druhé pak svobodná a stále kočující komunita cikánů.

Mezi nimi se nachází cikánský zlodějíček koní Zobar. Mladá cikánka Radda se nechce nechat spoutat mužem a sní zůstat stále svobodná. Milostné propojení těchto postav a zároveň nevyhnutelný střet jejich hodnotových systémů je základem filmu, snímku, ve kterém se stejně vášnivě tančí a zpívá, jako miluje a nenávidí.

Elvis: That's the Way It Is, pátek od 16.15 hod.

Dokumentární film Elvis: That's the Way It Is zachycuje přípravy „Krále Rock 'n' Rollu" na sérii koncertních vystoupení v Las Vegas během srpna 1970 a atmosféru při samotných koncertech.

Ačkoliv se celý snímek věnuje několika dnům zkoušek repertoáru ve studiu a posléze jeho představení ve zcela vyprodaných sálech, současně vysvětluje podstatu Elvisova kultu v době, kdy se po působení ve filmovém průmyslu vracel na podia.

Presleyho charisma vidíme v jeho chování ke spolupracovníkům ve studiu i mimo něj. V koncertní části upoutá zejména nadšení obecenstva, které pomůže pochopit tehdejší sílu a kouzlo Elvisovy osobnosti.

Vzpomínky na Afriku, pátek od 19 hod.

Vzpomínky na Afriku z roku 1985 režisér Sydney Pollack pojal jako vyprávění, které má několik začátků jako sled vzpomínek vypravěčky v komentáři mimo obraz, která některé události cíleně vynechává a na udržení jasné časové postupnosti jí příliš nezáleží.

Hrdinka se v rámci sňatku z rozumu provdá do Afriky, s manželem se rozejde a zamiluje se do charismatického lovce, který je však příliš svobodomyslný pro trvalejší vztah. Romantické drama divákovi umožňuje se víc než na postavy napojit na působivé prostředí spojené s podmanivou exotičnost Afriky.

Boj o oheň, sobota od 9 hod.

Snímek Boj o oheň francouzského režiséra Jeana-Jacquese Annauda z roku vypráví tak experimentálně, že na poli hraného celovečerního filmu lze jen stěží nalézt jeho ekvivalent. Nejvýstižnějším popisem děje je samotný název snímku.

Klan pralidí se stará o mimořádně cenný plamen, když tu je přepaden zdivočelými bytostmi, které se podle všeho nacházejí někde na vývojovém stupni mezi opicemi a lidmi. A od tohoto okamžiku se oheň ztrácí, nalézá a ztrácí… Výsledný dojem posiluje autenticky působící emoční zploštělostí postav s minimem vyjadřovacích schopností, takže film nevyžaduje ani složitější děj.

Ve filmu se většinou bojuje, křičí, běhá či souloží animálním způsobem. Cesta do pravěku je nepřikrášlená, smrdutá a brutální.

Nebeská brána, sobota od 13.30 hod.

Nebeská brána je opulentní antiwesternová freska o životě přistěhovalců ve Spojených státech, Snímek se dostal do učebnic filmové historie v jiném smyslu, než by si tvůrci přáli. Nebeská brána z roku 1980.

Sebevědomý, obsedantně perfekcionistický tvůrce totiž dokázal při realizaci své vize nabrat monumentální časový skluz a utratit na tehdejší dobu nepředstavitelné množství peněz, které se nikdy nevrátily. Film stál ve své době 44milionů dolarů a od své premiéry do dnešního dne utržil 3,5 milionu dolarů.

Původně měl megalomanských pět a půl hodiny. V distribuční verzi měl dvě a půl hodiny. Dnes bývá hodnocen jako dílo imponující v detailech a selhávající jako celek.

Kleopatra, sobota od 16.45 hod.

Okázalost a nádhera tohoto velkofilmu nikde jinde nevynikne tak intenzivně, jako na 70mm filmové kopii. Je oslavou oscarového umění. Elizabeth Taylor představuje Kleopatru, úchvatnou a lstivou královnu Egypta.

Aby si zajistila svou moc, svádí římské vládce, ale sobě rovného partnera nalézá až v Marcu Antoniovi, kterého ztvárnil Richard Burton. Jejich vášnivý vztah může rozhodnout o osudu největších světových impérií.

Interstellar, sobota od 21.45 hod.

Interstellar byl natočen předloni technickým staromilcem Christopherem Nolanem na tradiční filmové materiály. Existuje i jeho 70mm verze, díky níž se také v Krnově vydáme do hlubin vesmíru hledat nové místo pro přežití vymírajícího lidstva.

V souvislosti s Interstellarem vedou vyostřené spory zastánci a odpůrci tvůrce. Interstellar působí ambiciózně a bývá srovnáván s filmy jako Solaris nebo 2001: Vesmírná odysea. Interstellar navazuje na literární science fiction, které ohledávaly hranice mezi racionální vědou a lidskou touhou po poznání a na druhé straně iracionálními lidskými slabostmi a emocemi, jako je láska či strach.

Osm hrozných, neděle od 10 hod.

Několik let po občanské válce se zasněženými kopci Wyomingu řítí dostavník. Veze se v něm John Ruth (Kurt Russell), lovec lidí, známý také jako Kat, a Daisy Domergueová (Jennifer Jason Leigh). Jeho čeká odměna vypsaná na její hlavu, ji soud a oprátka.

Po cestě potkají dva muže – bývalého vojáka Samuela L. Jacksona, ze kterého se také stal obávaný lovec lidí a jižanského odpadlíka, který o sobě tvrdí, že je novým šerifem ve městě, kam mají všichni namířeno. Když jim silná vichřice zabrání pokračovat v cestě, rozhodnou se hledat útočiště v dřevěnici, která je oblíbenou zastávkou dostavníků.

Ve dveřích je však nevítá majitelka, ale několik cizinců, kteří se netváří přívětivě. Nad horským průsmykem zuří sněhová bouře a osm pocestných začíná tušit, že se do města živí nedostanou.

Poslední akční hrdina, neděle od 13.45. hod.

Roku 1993 natočený film Poslední akční hrdina s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli netěžil jen z úspěchů předchozích filmů tohoto rakouského kulturisty. Obracel se také k akčním spektáklům osmdesátých a devadesátých let.

Film Poslední akční hrdina od akčního filmu se posunul k nadsázce a parodii. Ačkoliv se celý koncept tehdy nesetkal ani s úspěchem u diváků a ani s vřelým přijetím, je dnes poněkud přepálený biják s Arnoldem Braunschweigerem nesmírně zajímavý především z hlediska způsobů vyprávění.

Poslední akční hrdina důmyslně využívá postavu mladého filmového nadšence Dannyho, jehož pomocí kouzelného lístku umisťuje do fikčního světa právě promítaného nového akčňáku. Chlapec, který je obeznámený s žánrovými pravidly, zaujímá pozici fanouška s ironickými komentáři nejrůznějších klišé.

Neúplatní, neděle od 16.30 hod.

Nelítostná válka s gangstery na motivy skutečných událostí. V roce 1920 vstoupil ve Spojených státech v platnost tzv. Volstedův zákon, který zakazoval prodej, výrobu a distribuci alkoholických nápojů. Začala éra prohibice, která trvala až do roku 1933, a kterou si dodnes spojujeme především s rozmachem zločineckých gangů, jež si z dobře míněného zákazu udělaly výnosný obchod.

Asi nejznámější kapitolou amerických dějin té doby je úspěšný boj zvláštního zmocněnce ministerstva financí Eliota Nesse, který ve spolupráci s chicagskou policií učinil přítrž nezákonnému obchodu lihovinami, jenž byl v rukou Al Caponeovy organizace.