Světovou premiéru měl Cukr a sůl ve Španělsku na festivalu v San Sebastianu, česká byla v Krnově. Nyní film sklízí uznání porotců v soutěžích. Koncem ledna mezinárodní porota Festivalu krátkých filmů v Praze vyhlásila Cukr a sůl nejlepším českým krátkým filmem.

Režisér i do hlavních rolí dosadil partu obyčejných chlapíků z Krnovska, kteří autenticky hrají sami sebe. Ukázky jejich herectví uvidíme i během předávání Českých lvů 23. března, protože Cukr a sůl soutěží o Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. „Zase se na nás usmálo štěstí a poslalo naše chlapíky do sálu v pražském Rudolfinu. Plní se nám tak ty nejdivočejší sny. A taky něčí noční můry, jak říká jeden z krnovských herců Luboš Velička. Už jen nominace byla obrovský úspěch v tak nabité konkurenci mezi skvělými filmy z FAMU,“ uvedl režisér Adam Martinec.

Premiéra filmu Cukr a sůl v krnovském kinu Mír. Z Krnova pochází nejen režisér Adam Martinec a kameraman David Hoffmann, ale také v hlavních rolích si zahráli Krnováci Jan Kyjak, Luboš Velička, Karel Martinec a Marek Majnuš.
Krnovským kinem se rozléhal smích i potlesk

Při promítání filmu sálem krnovského kina burácel potlesk i smích. Kdo by si pomyslel, že film o smrti, nemoci, porážce jehněte a partě stárnoucích kamarádů na samotě u lesa bude taková zábava. Jejich průpovídky a vulgarismy působí na plátně zcela autenticky, jako by šlo o dokument. Divákům je až líto, když závěrečné titulky po dvaceti minutách ukončí zábavné tlachání pivních kumpánů u táboráku.

Celý film byl natočen na samotě Lač u Města Albrechtic. Působivou kulisou jsou kůrovcem zpustošené lesy. „V tom může film mimoděk splnit i dějepisnou funkci. Scénář vznikal organicky, takže ten motiv kůrovcové kalamity jsem dopsal až po obhlídkách lokací, když už se tam těžilo. Filmu kůrovec jednoznačně prospívá, i když mi z toho během natáčení bylo hodně smutno,“ prozradil režisér Adam Martinec.

Krnovští herci Luboš Velička a Karel Martinec odpočívají o náročném noční natáčení.
Film Cukr a sůl autoři uvedou v Krnově
Zdroj: Youtube