Tak třeba když jsem sledoval, jakou paseku v Doněcku natropila artilérie při bojích mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci. Vybavilo se mi, že v Doněcké filharmonii přece hrávaly krnovské varhany.

Kdepak asi skončily? Existují ještě? Byla budova filharmonie dostatečně daleko od dělostřelecké palby?

Původně byl tento doněcký nástroj vyrobený pro luteránský kostel v Petrohradě. Protože petrohradská konzervatoř tehdy neměla vlastní varhany, chodívali nejtalentovanější studenti cvičit do luteránského kostela na Něvském prospektu.

Kolem roku 1863 na tyto krnovské varhany v Petrohradě hrával také jistý mladík, který studoval práva, ale toužil po konzervatoři. Jmenoval se Petr Iljič Čajkovskij a to, co se naučil na krnovských varhanách, později zúročil jako skladatel.

Nejspíš ho znáte z hodin hudební výchovy a z ruštiny. Nebo si vzpomenete, že Karel Gott zpíval v Moskvě v Čajkovského sále společně s Alexandrovci. Tak právě do tohoto moskevského Čajkovského sálu byly převezeny varhany z petrohradského kostela pár měsíců před vypuknutím druhé světové války.

Ta zanechala na starobylém nástroji ničivé stopy. V roce 1958 bylo v Moskvě rozhodnuto, že nechají v Krnově varhany opravit a pak je instalují v novém působišti v Doněcku na Ukrajině.

Krnovský varhanářský tým pod vedením Oty Veverky a Františka Němečka stoletého veterána rovnou vytunil na moderní nástroj. Je to divný pocit, že v Krnově už nebude vyroben žádný další hudební nástroj značky Rieger-Kloss.

Rieger-Kloss - varhany
Čína nezaplatila, varhanářská firma Rieger-Kloss končí v dluzích
Ilustrační foto.
Kam se poděla sláva krnovské továrny Rieger-Kloss?

Myslím na ni u zpráv o čínských křesťanech, co u nás žádají o azyl namísto toho, aby si v Krnově díky Hedvábné stezce objednávali nové varhany do svých nových kostelů.

Krnovu se říká město varhan. Tento hudební nástroj se ale vyráběl i jinde ve světě. Typickým čistě krnovským nástrojem je klavifon. Znáte ho z Majora Zemana, z hitu Bič boží.
Na klavifon hráli Plastici i Mimikry

Myslím na ni u prvního oficiálního skinheadského klipu z roku 1990, kde s krnovskou kytarou Jolana pózuje Orlík a Daniel Landa řve: „Jsi Čech, tak si toho važ!“ Na krnovský klavifon hrávaly Mimikry majora Zemana i Plastic People of the Universe.

Ach ty moje asociace…