Kristina Šemberová se už během studií na Karlově univerzitě specializovala na každodenní život první republiky. K posezení u rodinného stolu tehdy patřilo pročítání denního tisku při cikorkové kávě a křehké pečivo na talířku s Masarykovým portrétem.

Při studiu gastronomie z let 1918 až 1938 Kristina Šemberová našla tak zajímavé recepty, že se z badatelny přesunula k troubě a k plotně. Výsledkem jsou recepty známé z televizního Herbáře a kniha Sladká první republika.

Když se Šemberová dozvěděla, že Pomněnková slavnost ve Městě Albrechtice bude zasvěcena prvorepublikové módě, hudbě, zemědělství, zábavě a gastronomii, nemohla tam chybět.

„Recepty z mé knížky se na Pomněnkovou slavnost báječně hodí. Dlouhodobě zkoumám, co hospodyňky vařily za první republiky, a našla jsem při tom plno receptů, které jsem chtěla i ochutnat. Nejdřív vznikl projekt retrovaření, který měl na facebooku velký ohlas,“ prozradila Kristina Šemberová jak se stát gastronomickou publicistkou.

Její nejzajímavější recepty uvařila Kateřina s Lindou v televizním Herbáři a vyšly také knižně.

„Málo se ví, že za první republiky se jedlo daleko víc bezlepkového pečiva než dnes. Lidé totiž přirozeně používali kromě obilné také mandlovou a ořechovou mouku. Sladké dobroty se přikusovaly k čaji a ke kávě, ale káva ani čaj většinou nebyly pravé. Káva se vařila z cikórie nebo ze směsi kávy a cikorky. Pila se s mlékem a ráno si do toho lámali pečivo. Skutečnou kávu si nevařili doma, ale chodili na ni do kavárny. K tehdejšímu stylu patřily pravidelné návštěvy kavárny a cukrárny, takové ty procházky za dortíčky a zákusky. Dělat doma dorty se moc nenosilo. Hospodyně běžně pekly koláče, ale dorty jen na oslavy. Svátky se slavily častěji než narozeniny, takže i na ty dorty se občas našla vhodná příležitost,“ představila Kristina Šemberová svůj obor a pozvala veřejnost na ochutnávku.

V její knize se kromě dobových receptů například dočteme, že „damaškový ubrus jest nezbytný pro řádné stolničení, a neměl by proto chybět ani v jedné československé domácnosti“.

Kromě objevování historie přes gastronomii si Kristina Šemberová našla ještě originálnější obor: vaření pro psí gurmány. Je spoluautorkou knihy receptů Neštěkej a jez!, na které se podíleli také veterináři.

Přece nebudete nejlepšího přítele člověka krmit granulemi, když mu můžete upéct stejně zdravé muffiny.

Jakub Kroulík je mentalistou na plný úvazek.
Do Krnova přijede mentalista ukázat, co umí
Den vítězství 8. května je pro Krnov rovněž vzpomínkou na letce radiotelegrafistu RAF Jaroslava Koláčka.
Den vítězství je vzpomínkou na letce Jaroslava Koláčka