Slavnostní odhalení proběhne ve čtvrtek 24. září od 14 hodin za účasti kulturní atašé rakouského velvyslanectví, představitelů židovské obce a dalších hostů. Současně zahájí stálá výstavy o životě a díle rodiny Marburgových.

„Rodný dům Otto Marburga je trvalou připomínkou životních osudů občanů tohoto města a kraje," řekl starosta Rýmařova Petr Klouda. „Zahájení výstavy o rodině Marburgových je prvním krokem dokumentujícím život a dílo této rodiny. Pevně věřím, že budou následovat další kroky," dodal starosta Klouda.

Rodina Marburgových patřila na přelomu devatenáctého a dvacátého století k významným představitelům textilního průmyslu v našem regionu a celém Rakousko-Uhersku.

„Otto Marburg vystudoval Lékařskou fakultu Vídeňské university a za svého pobytu ve Vídni objevil a jako první na světě popsal akutní formu roztroušené sklerózy, která po něm nese jeho jméno," uvedla Natasha Grilj, kulturní atašé rakouského velvyslanectví.

Dům na náměstí v Rýmařově, ve kterém se slavný lékař narodil, prošel v posledních dvou letech opravou do původní podoby z doby, kdy jej vlastnila a obývala rodina Marburgových. Valná část rodiny za druhé světové války nepřežila utrpení holocaustu, Otto Marburgovi se podařilo uprchnout do Spojených států. Historikové ještě pátrají po potomcích těch, kteří přežili.

„Na životním osudu této rodiny je doloženo, že i v chudém kraji lze nalézt práci a mít tak snesitelný život. Marburgovi dávali po dlouhá léta tisícům spoluobčanů smysluplnou práci a tím pádem jim zajistili důstojný život. Paradoxně je postihl krutý osud největší genocidy v dějinách země, před kterým se nestačili ukrýt," uvedl Petr Papoušek, předseda olomoucké židovské obce.

Kdo byl Otto Marburg Dr. Otto Marburg (25. května 1874 Rýmařov – 13. června 1948 New York), lékař, neurolog. Působil ve Vídni a v New Yorku. Po 19 let stál v čele Neurologického institutu Vídeňské univerzity. V roce 1938 odjel do Spojených států jako emigrant a nastoupil na Columbia University jako klinický profesor neurologie.

Byl osobním přítelem Sigmunda Freuda. Byl autorem četných textů o nervové soustavě a popsal zvláštní hraniční formu roztroušené sklerózy, která po něm byla pojmenována – Marburgova roztroušená skleróza. Zemřel na rakovinu ve věku 74 let. (zdroj: Wikipedie)