Knižní publikace navazuje na stejnojmenný projekt Opavská NEJ, který byl realizován v opavských sadech Svobody jako exteriérová výstava v září roku 2016, a jenž se dočkal svého pokračování také o rok později. Na expozici bylo představeno dvakrát deset významných osobností, událostí a fenoménů, jimiž se město Opava zapsalo do dějin. Nová kniha obsahuje oproti výstavám dalších třináct opavských pozoruhodností. Kritérium výběru bylo nastaveno jasně – musí jít o „nej“ přinejmenším v rozsahu dnešní České republiky.

Autorkou námětu a redaktorkou knihy je Kateřina Pelcová. Jednotlivá hesla publikace byla zpracována odbornými pracovníky Slezského zemského muzea, Slezské univerzity a Zemského archivu v Opavě. Součástí knihy je také bohatá obrazová příloha.

Zpěvák a herec Adam Mišík
Na vánočních trzích vystoupí Wohnout, Buty, zpěvačka Lenny nebo Adam Mišík
Promítání. Ilustrační foto.
Diváci si stěžují na vydýchaný vzduch v kině Mír, funguje technika správně?

Knihu vydává přímo samo město Opava. „Publikace přispívá nejen k rozšíření povědomí čtenářů o výjimečnosti některých opavských osobností či událostí, ale zejména k vytváření kladného vztahu Opavanů ke svému městu,“ uvedla vedoucí kanceláře primátora Jana Foltysová.

Křest knihy proběhne ve středu 20. listopadu od 18 hodin v sále Knihovny Petra Bezruče v Opavě. Následující den bude publikace k zakoupení v turistickém informačním centru a pak také na vánočních trzích. „Její cena se bude pohybovat okolo 350 korun a věřím, že se bude prodávat stejně dobře jako knihy vydané v minulých letech,“ sdělila vedoucí opavského turistického informačního centra Eva Sůrová s tím, že jsou Opavané velcí patrioti.

V loňském roce potěšila milovníky historie a kávy publikace o opavských kavárnách, o rok dříve Opavský uličník i Tajemná Opava.

Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.
Nové posily činohry Slezského divadla
Štěrkovna Open Music. Ilustrační foto.
Lístky na štěrkovnu už se prodávají!