Jedna z hlavních turistických atrakcí přesto začíná svou sezonu se zpožděním. Plánované otevření potvrzuje místostarostka Renata Ramazanová: „Dům nám hodně schází, všechny plánované akce se musejí řešit už několik měsíců provizorně. Proto doufáme, že firma vše stihne s předstihem a vilu otevřeme v prvních prázdninových dnech."

Také Libor Nowak ze společnosti Stafi CZ, která vilu opravuje, uvedl, že veškeré stavební práce jsou hotové a zbývá dokončit pokládání parket a jejich lakování. Po zpřístupnění vily se návštěvníci mohou těšit na expozici dobového nábytku, v níž bude k vidění například sedací souprava vyrobená firmou Thonet podle návrhu designéra a architekta Otto Prutschera, nebo secesní sekretář, jehož autorem je vídeňský architekt a designér Josef Maria Olbrich.

Dále je plánována výstava velkoformátových fotografií Acta non verba, na nichž fotograf Radovan Chvíla zachytil aktivity Slezské diakonie.

„Další výtvarná výstava s názvem Materia mystica, která nabídne díla opavských umělců Rostislava Herrmanna, Zdeňky Pavlíčkové a Radoslava Tošenovského a krnovské výtvarnice Ivany Steiningerové, bude mít vernisáž 19. července," uvedla vedoucí Městského muzea v Krnově Ivana Zajícová.

Flemmichova vila, v níž jsou výstavní prostory městského muzea, byla po havárii vody uzavřena 1. března. Praskla přívodní hadička vody do nádržky na úklidové toaletě v prvním patře. Voda pak zaplavila první patro a protekla stropem až do sklepa.

Aby se situace neopakovala, byly vyměněny hadičky na přívodech k nádržkám všech toalet za nerezové trubky a na přívodní vodovodní potrubí do Flemmichovy vily byl umístěn regulátor tlaku. Opravy, které vyšly na 900 tisíc korun,hradí pojišťovna.

Karolína Peřinová