Barevní chameleoni, kupky sena (jak jinak než s jehlou), srdce, pohádkové bytosti malíř Josef Odráška z Vraclávku představuje v Opavě pestrý výběr ze svého díla. Výstava v galerii a kavárně Neocafé na náměstí sv. Hedviky v Opavě nese název Návraty do Opavy.

Mezi hosty vernisáže, která se konala ve středu 7. prosince, byla převážná většina žen. Z Krnova přijely malíře podpořit jeho fanynky z kurzu výtvarných technik.

UČITEL Z KURZU

„Je to náš milovaný učitel, hodně nás naučil, těšíme se, až bude náš kurz pokračovat," nešetřily chválou Krnovanky. Opava není od Krnova daleko, ale dámy nedávno jely na vernisáž svého mistra i do Prahy.

Kavárnu a galerii Neocafé provozuje opavský umělec Daniel Klose. „Jsme potěšeni, že jsme pro naši galerii získali malíře, který je zastoupen ve sbírkách po celém světě," uvedl v krátkém proslovu, jímž výstavu otevřel. Josef Odráška pak vyzdvihl svůj vztah k Opavě a připomněl své předchozí výstavy a opavské galerie, které má rád.

„V roce 1992 mi patřil Dům umění, tedy jen na chvíli," zavzpomínal s úsměvem. „Kromě Domu umění je zde ještě vynikající galerie Hřivnáč na Ostrožné ulici a já jsem rád, že v Opavě přibyla tato další překrásná galerie a kavárna Neocafé. Přeji Opavě, aby měla dostatek milovníků podporovatelů umění a aby vydrželi," řekl malíř.

Josef Odráška není jediným krnovským umělcem, který letos v Opavě vystavuje.

Galerie Hřivnáč hostila v létě výstavu krnovského malíře a sochaře Pavla Charouska. O blízkém vztahu Krnova a Opavy svědčí i to, že opavští milovníci umění jezdí na výstavy do krnovské Flemmichovy vily, z Krnova se zase jezdí do opavských galerií.

ČAS NA POHÁDKY

Mezi vystavenými díly jsou ztvárněny i pohádkové bytosti.

„Protože Vánoce jsou pohádkovým časem, představuji zde i své obrazy s pohádkovými náměty. Doufám, že pohádky nás budou v tomto čase oblažovat a že využijeme této příležitosti k zastavení," uzavřel malíř, který zároveň navnadil hosty na svou soubornou výstavu, kterou se chystá v budoucnu uspořádat.

Mezi hosty vernisáže bylo také několik mladých lidí. „Studujeme na umělecké škole, Daniel Klose nás učil, nyní za ním chodíme tady do Neocafé, kde pro nás pořádá různé akce a volnočasové aktivity," uvedl Vojtěch Sofka z Rýmařova.

On i další z mladých milovníků umění Jakub Šofranko z Bruntálu bydlí v Opavě na internátě. Vojtěch se hodlá umění věnovat i v budoucnu, po maturitě se bude hlásit na vysokou školu se zaměřením na kresbu a grafiku. „Věnuji se figurální kresbě, aktům, mým oblíbeným námětem, ke kterému se rád vracím, jsou býci," vysvětlil osmnáctiletý Vojtěch.

Výstava Návraty do Opavy je v galerii Neocafé otevřena do 31. ledna.

Josef Odráška dnesMalíř žije a tvoří ve Vraclávku u Krnova a ve své tvorbě se nyní zaměřuje mimo jiné na různé výtvarné realizace v místní krajině. Obyvatelé našeho regionu se mohou s díly umělce setkat například v Úvalně, Hošťálkovech, Starých Purkarticích i jinde. Výzdobu kaple v Úvalně dokončil malíř v loňském roce, k letošním přírůstkům patří například nový cestník v Hošťálkovech. Josef Odráška se kromě tvorby věnuje také pedagogické práci, pro zájemce vede kurzy výtvarných technik.

Gabriela Mathiasová