Alois Kunz se narodil v roce 1945 v Bruntále, ale od šedesátých let žije a tvoří v Ostravě. Je známý především jako dlouholetý hudebník Janáčkovy filharmonie Ostrava, ale před dvaceti lety v sobě odhalil také řezbářský talent. „Zejména tragické osudy předků, kteří se stali obětí holocaustu, inspirovaly Aloise Kunze k vytvoření cyklu dřevořezeb, které tvoří první výstavu ve Spolkovém domě U synagogy. Několik let práce na souboru dřevěných plastik se uzavřelo až letos. Krnov je prvním místem, kde je cyklus v celé šíři veřejnosti představen," uvedl Jan Stejskal jménem provozovatele nového spolkového domu, kterým je Jesenický horský spolek. Toto sdružení usiluje o záchranu opomíjených církevních památek.

Rovněž v krnovské synagoze, která je stejně stará jako sousední dům, finišují rekonstrukční práce, protože tady už brzy vznikne Centrum židovské kultury. Pak bude spolkový dům se sousední synagogou tvořit jeden provázaný celek.

V roce 1997 se domem i synagogou prohnala povodeň. Přízemní byty byly úplně zatopeny. Město Krnov v roce 2001 prodalo půdní prostory podnikateli Břetislavu Friesovi, který v podkroví rozestavěl dvě bytové jednotky. Později je odkoupil Lumír Kostrhoun, a od něj už členové Jesenického horského spolku. Další čtyři byty patřily městu Krnov. Ty postupně vykoupil Jesenický horský spolek pro zřízení spolkového domu.