„Kamarádi z mé generace, tedy kolem 33 let, už mají děti. Já sám mám kluka ve věku 2,5 roku, takže mě napadlo zorganizovat festival s takovým programem, aby nás to tam všechny bavilo, děti i rodiče," představil zrození nového festivalu hlavní organizátor Radek Musil, který akci pokřtil šifrou svého jména RaMus.

Tato nevinná slovní hříčka vystrašila krnovské radní natolik, že v obavách ze skutečného rámusu a rušení nočního klidu odmítli dát festivalu výjimku, takže musí stejně jako všechny ostatní venkovní akce skončit do 22 hodin.

„Je pro mě zklamáním, když vidím, jaké skvělé letní open air akce si dokážou zorganizovat Holčovice, Zátor, Brantice, Nové Heřminovy nebo Chomýž, ale bohužel Krnov se po 22 hodině mění v mrtvé město. Teplé večery každý rád tráví venku, ale v Krnově musíme zábavu ukončit v nejlepším.

To opravdu žádáme tak moc, když chceme prodlouženou aspoň do jedenácti?," komentoval situaci Radek Musil, který si ale rozhodnutím radních nenechal zkazit náladu a doufá, že si festival najde svou cílovou skupinu, i když proběhne od 12 do 22 hodin.

A co návštěvníky vlastně v zahradě Médi čeká? Především příležitost poznat mladé kreativní lidi, muzikanty, DJ, výtvarníky, tanečníky a fotografy, kteří zde budou prezentovat svou práci a vzájemně se poznávat i ovlivňovat.

„Z oblasti výtvarného umění tu bude několik výtvarníků ve stylu graffiti, kteří sice vzešli z ulice, undergroundu a streetartu, ale nemají problém ani sprejovat třeba plátna pro galerie. Jsou to umělci z Opavska a Ostravska, kteří už dosáhli takové úrovně, že svá díla vystavují a prodávají. Někteří mají obchod se sprejerskými potřebami. Tito umělci dnešní doby si natáhnou plátno mezi stromy a během programu budou formou grafitti jamu tvořit společné velkoformátové dílo, ale vzniknou i malé autorské obrazy.

Díla graffity umělců půjdou do dražby, jejichž výtěžek pomůže Mateřské a základní škole Slezské diakonie Krnov. K festivalu totiž patří i dobročinnost," vysvětlil Musil s tím, že návštěvníci Rámusu také mohou přispět na dobrou věc i zakoupením výrobků z chráněné dílny nebo projížďkou na koni, protože jízdárnu zde provozuje jezdecký klub z Kotelce, kterému střechy stájí a stodoly odneslo tornádo.

Tato akce bude asi první vlaštovkou, která Krnovanům oficiálně představí nový taneční styl. Jde o inovaci klasického párového tance hustle, který byl populární v sedmdesátých letech a nezapře inspiraci salsou. New Style Hustle představuje tento styl kreativně předělaný v rytmu disco a house music.

„Sedmdesátky frčí. Retro přichází do módy a inspiruje současníky k předělávkám a inovacím," komentoval to Musil s tím, že v Krnově se tato novinka představí v podání brněnských tanečníků z High Edition.