Písničkář Jaromír Nohavica má ve svém diáři pozoruhodnou šňůru říjnových koncertů: 11. října Krnov (Slezsko), 21. října Londýn (Spojené království Velké Británie a Severního Irska), 22. října Dublin (Irsko). Předprodej vstupenek na krnovský koncert startuje v pondělí 3. října v 9 hodin v Turistickém informačním centru Krnov. Nikde jinde je neseženete.

ČEKAJÍ NÁVAL 
A TLAČENICI

Provozovateli krnovského klubu Kofola Martinovi Hradečnému se po mnoha letech podařilo ukecat Jaromíra Nohavicu, aby si po letech zase jednou udělal čas na Krnov. Tentokrát ale budou mít organizátoři opačné starosti než u běžných koncertů: jak kultivovaně zvládnout nával a tlačenici.

„Vzhledem k očekávanému náporu posluchačů tentokrát nebudou vstupenky v předprodeji nikde jinde než v Krnově a navíc žádné rezervace na internetu. Navíc nechystám propagace koncertu mimo Krnov, ani v Opavě nebo v Polsku, kde je Nohavica stejně populární jako u nás.

Chci, aby největší šanci získat vstupenku měli krnovští fanoušci Jaromíra Nohavici," uvedl Martin Hradečný s tím, že dalším opatřením proti překupníkům vstupenek je pravidlo maximálně šest na osobu.

BEZ DĚTÍ, BEZ PITÍ A BEZ CIGARET

Fanoušci Jaromíra Nohavici musí počítat i s dalšími specifiky. Například koncert bude dětem do 15 let nepřístupný. Ani ne tak kvůli riziku ohrožení mravní výchovy mládeže, ale z bezpečnostních důvodů.

„V sále nebude možné konzumovat žádné nápoje, takže občerstvení je možné pouze v restauraci. Navíc v celém klubu bude ten den platit zákaz kouření. Návštěvníci musí počítat i s tím, že na tomto koncertu budou pouze místa na stání," doplnil Martin Hradečný další opatření, se kterými se musí smířit návštěvníci tohoto mimořádného koncertu.

ČAS VELKÝCH KONCERTŮ

Koncert Jaromíra Nohavici je pouze špičkou velkolepého programu, který chystá klub Kofola na podzimní sezonu. Kromě něj se do Krnova chystají takové hvězdy, jako jsou Richard Müller, Janek Ledecký, nebo Mňága a Žďorp.

„Od května do září se tyto koncerty v klubu nekonají, protože hudebníci mají své závazky na letních festivalech a dalších open air akcích. Proto vždy na podzim a na jaře vypadá program velmi nabitý. V říjnu se dokonce sešli čtyři interpreti, kteří klub navštíví úplně poprvé.

Tím nejvzácnějším je bezesporu Jarek Nohavica, jehož vystoupení u nás předcházelo několik let jednání. On sám mi napsal, že sleduje, co a jak v klubu děláme, a že cítí, že by už jednou měl překročit jeho práh. Tak doufejme, že se tak stane," doplnil Martin Hradečný, který příští rok chystá sérii extra překvapení, protože už klub oslaví 25 let své existence.

NOHAVICA A KUŚMIERSKI

Písničkáře, textaře, skladatele a slezského barda Jaromíra Nohavicu jistě není potřeba představovat, protože mnohé jeho písně už zlidověly.

V krnovském klubu Kofola vystoupí v úterý 11. října v doprovodu vynikajícího polského akordeonisty a klavíristy Roberta Kuśmierského. Uvede nejznámější písně ze svého více než třicetiletého koncertního vystupování a publikum neochudí ani o písně ze svého zatím posledního alba novinek z roku 2012 Tak mě tu máš.

„U mě je to tak, že když vydám desku, vždycky už plánuju novou. Prostě píšu nové písně. A až jich je dost, natočím je a vydám. Abyste měli co vypalovat. Myslel jsem v létě, že už jich mám dobrých dost, ale ještě pár chybí. Cítím to… A než vydávat něco jen tak, aby něco bylo, to radši počkám. Tak mi držte palce," uvedl Jaromír Nohavica před týdnem v rozhovoru pro Deník.