Procestoval šest kontinentů a více než stovku zemí světa, nafotil jedinečné fotografie, uspořádal desítky besed a své zážitky publikoval v nespočetných článcích a několika knižních publikacích. Tak zní stručná charakteristika českého cestovatele, fotografa a spisovatele Jiřího Kolbaby, který přijede v sobotu 23. června na besedu do Krnova.

Tentokrát zájemce seznámí se svými zážitky a dojmy z putování po americkém severozápadě a Kanadě. Celá expedice začne v aljašském Anchorage, přiblíží park Denali, obávané medvědy, sídlo Santa Clause i namodralé ledovce. Z Aljašky do kanadské Britské Columbie přeplaví posluchače velkým parníkem a nad Vancouverem se proletí vrtulníkem.

Fotografie představí přírodní skvosty oblasti a přiblíží i místa zlatokopecké horečky v Kanadě a USA.

Jiří Kolbaba patří k výrazným popularizátorům poznávání cizích kultur, ochranu fauny a flóry. Velkoplošné fotografie prezentuje při rozsáhlých výstavách doma i v zahraničí. Na začátku tohoto roku se připojil k vědecké expedici výzkumníků z Masarykovy univerzity v Antarktidě. V rámci dobrovolnického programu se podílel na chodu a pracích při zazimování na polární stanici J. G. Mendela.

Dita Voznicová