V pátek 10. června v 19 hodin divadlo Husa na provázku z Brna uvede hru Amadeus (tj. Milovaný Bohem) Hommage à Miloš Forman. Inscenace je připsána režiséru Miloši Formanovi, který Morávkovi dovolil pracovat s motivy svého známého filmu, oceněného Oscary.

V hlavních rolích diváci uvidí Martina Donutila jako Amadea Mozarta a jeho otce Miroslava Donutila jako Antonia Salieriho.

Příběh o rivalitě hudebních skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho režisér Morávek původně připravoval pro pražské Divadlo na Vinohradech. Po odvolání uměleckého šéfa Martina Stropnického v roce 2012 ale tehdy nové vedení v čele s nastupujícím ředitelem Tomášem Töpferem inscenaci zakázalo jen pár týdnů před začátkem zkoušek.

„Po všech těch trapnostech a mediálních skandálech jsem postupně dostal několik nabídek uvést Amadea v různých divadlech po republice. Nakonec jsem se ale ze všech omluvil, protože jsem dospěl k tomu, že Amadeus je výsostně ,provázkovské' téma a dostatečně si na něj věřím s naším souborem," okomentoval v roce 2013 umělecký šéf Husy na provázku a režisér Vladimír Morávek přípravu hry pro brněnské divadlo.

V Brně však Morávek uvedl Amadea v úplně jiném pojetí, než které plánoval pro Prahu. „Bylo by to totiž jako oblékat kabát po mrtvém," podotkl Morávek, který je i autorem úpravy známé divadelní hry Petera Shaffera.

Už před měsícem v bruntálském divadle proběhla pod dohledem a vedením režiséra a uměleckého šéfa divadla Husa na provázku Vladimíra Morávka obhlídka jeviště a příprava představení. Technici Husy na provázku zaznamenávali úpravy a scénické změny v představení tak, aby mohlo být na jevišti v Bruntále uvedeno.

Pro zájemce je však smutnou zprávou, že představení je vyprodáno, hraje se pro abonenty v rámci ročního cyklu předplatného.