„Na knize jsem pracoval asi tři roky. Když do toho ovšem započítám dobu, po kterou se toulám po Rychlebských horách, tak kniha vznikala pětatřicet let,“ uvedl Mirek Kobza.

Kniha není turistickým průvodcem, ani odbornou historickou publikací. Kombinuje v sobě ohlédnutí do dějin, poznávání přírody ale i vyprávění o osudech lidí, kteří v Rychlebech žili v minulosti i pobývají v současnosti. Ukazuje nejen tu část Rychlebských hor, která náleží do českého Slezska, ale také polskou, pro mnohé z našich poutníků zcela neznámou horskou krajinu. Vypravuje se i na místa, která nejsou turisticky téměř vůbec prošlapaná. Zároveň je však publikace napsaná jako vyprávění o cestě krajinou s nevšedními postřehy a spoustou historických i současných fotografií.

Knihovna Karla Čunderleho v městské knihovně v Šumperku.
V Šumperku zpřístupnili skvost, knihovnu známého odborníka

Původně měla publikace vyjít letos na jaře. Tehdy její vydání zbrzdila první vlna koronavirové nákazy. Autor toho však využil a k už odevzdaným fotografiím dodal aktuální snímky ze svého toulání téměř zcela opuštěnými jarními horami.

„Celé Rychlebky jsou pro mě zamilovaným krajem. I když i sem už místy míří davy turistů, stále je tady ještě dost míst, kde celý den nepotkáte ani živáčka. Těch zamilovaných míst je více, ale miluji louky na místě zaniklé obce Hraničky, mám rád krajinu nad Travnou, ale někdy stačí třeba jen vyšlapat z České Vsi ke kapličce nad Heckelovým pramenem a kochat se rozhledy z Tisové skalky dolů do údolí Bělé a na protější Zlatohorskou vrchovinu,“ uzavřel Mirek Kobza.