Pro Vlastimila Brabence je to návrat po deseti letech, kdy naposledy v Bruntále samostatně vystavoval. Ne že by snad nefotil, dál jej mohli lidé zahlédnout s fotoaparátem, jen se svou tvorbou nešel na veřejnost. Za tu dobu měl své práce vystaveny jen v Praze. Nyní se díly tohoto zkušeného bruntálského fotografa opět mohou potěšit diváci.

Drobnou ochutnávkou jsou jeho snímky, vystavené v těchto dnech na společné výstavě fotografií místních autorů ve velké výstavní síni bruntálského zámku. Nyní se ale Vlastimil Brabenec konečně opět pochlubí svou tvorbou na samostatné výstavě, ta nese název Lehká melancholie.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 14. března v 17 hodin v Galerii v kapli. Novinkou by měla být multiprojekce, kdy jsou fotografie za hudebního doprovodu také promítány na plátno či na stěnu.

Dobré jméno Galerie v kapli vybudovali v předchozích letech Jindřich Štreit, Šárka Lupečková a jejich další spolupracovníci, kteří zde organizovali výstavy současného českého umění. Ti své aktivity a pořádání výstav byli nakonec nuceni přesunout do jiných míst a ve své výstavní činnosti pokračují v zámku v Bruntále.

Výstavy v prostorách kaple svaté Alžběty v Jesenické ulici se začaly pod taktovkou jiných organizátorů soustředit na prezentaci prací místních umělců. Před dvěma lety kapli vyplavila voda z prasklého vodovodního potrubí. Nyní se sem po opravách opět vrací život.